Голямата награда

В годината на първата пандемия на 21. век – тази на COVID-19 – журито на „Човек на годината“ реши да отличи работещите и доброволците в отделенията за пациенти с коронавирусната инфекция. Основание за отличието дадоха две от получените номинации, които журито разгледа: на д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов, номинирани за доброволната си работа в COVID-отделението на Пирогов, и на Тихомира Методиева – Тихич, номинирана за работата си като доброволка в такова отделение.

Горлямата награда в Човек на годината 2020

Подгласни награди

Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“ е наминирана за борбата за построяване на съвременна, новаторска и високотехнологична национална детска болница.

За истинска детска болница

Руси Милев, Димитър Димитров, Васил Василев и Мария Колева са отличени за протестите против хомофобското насилие в Бургас (Милев) и в Пловдив (Димитров, Василев и Колева) след като на 27 септември тълпа младежи в Пловдив се организира, за да „прочисти“ Цар Симеоновата градина в града от ЛГБТИ хора.

Протест срещу хомофобията в Бургас, 2020

Специални награди

Специален приз „Постоянство и храброст“

Юлия Георгиева

Призът се присъжда на Юлия Георгиева от „Център за хуманни политики“ за управлението и поддръжката изцяло с дарителски средства единствения в София център за подкрепа на хора със зависимости „Розовата къща“. Там хора със зависимости, останали без дом, получават достъп до компетентна консултация със специалист, топла храна, хигиенна грижа. Освен помощта на десетки доброволци, Юлия успява да ангажира дарители, и да събере близо 60 000 лв., за да оцелее „Розовата къща“.

Специален приз „Гражданска доблест“

Асена Сербезова

Проф. Асена Сербезова е председателка на Българския фармацевтичен съюз. През април тя информира обществото за вероятност от предстоящ недостиг на лекарства и апелира да не се презапасяваме. След броени часове срещу нея беше повдигнато обвинение от прокуратурата за подаване на заблуждаващи знаци за тревога. Предявяването на такова обвинение за интервюта е прецедент. Във всичките си медийни изяви проф. Сербезова отстоява свободата на словото и върховенството на закона, като защитава тезата, че обществото има право да бъде информирано.

„Журналист на годината“

Мария Цънцарова

Мария Цънцарова бе отличена за журналистическата ѝ работа през последната година, с която тя върна на мнозина надеждата, че независимата българска журналистика все още е жива. Мария е номинирана за професионално и обективно водените интервюта по време на протестите срещу управляващото мнозинство на ГЕРБ и главния прокурор Иван Гешев през лятото на 2020 г. Тези материали за нестихващите протести припомниха на българската аудитория какво трябва да прави питащият журналист.

„Активист на годината“

Данита Заричинова

Данита Заричинова от „За земята“ е активист за опазване на околната среда от повече от пет години. През 2020 г. тя допринесе за успеха в битката за по-чиста и здравословна среда в София, не спря да разяснява публично и да се бори активно за преустановяване на зачестилите вредни и често нерегламентирани практики на горене на отпадъци във въглищните централи в страната, както и за драстично ограничаване вноса на отпадъци в България.

„Застъпник на годината“

Иван Бургов

Иван Бургов от организация „Взаимно“ за борбата му за регламентирането на жестовия език. Тази есен парламентът одобри Закона за българския жестов език и в този голям пробив за правата на глухите хора в България базова роля има именно Бургов. Той е създател и на организацията „Взаимно“, на чийто сайт помества много значима информация във видео формат в полза за глухата общност в България.

„Вдохновение на годината“

Яна Рупева

Отличена с приза е Яна Рупева. Тя учредителка и директорка на фондация „Проект Северозапад“, чиято мисия е хората от Северозапада да живеят достойно, възрастните да имат своята независимост, а младите – възможности за развитие. Фондацията откри патронажна кухня в село Лютиброд, която осигурява топла храна на възрастни хора в региона. Създава и трудотерапевтична работилница за младежи с интелектуални затруднения.

„И сам воинът е воин“

Силвия Стойчева

През 2020 г. кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус, става причина за ръст в броя на изоставените животни, намаляване на даренията и загуба на достъпа до осиновители на животни в чужбина. Силвия Стойчева, отличена с този специален приз, спасява изоставени и бездомни животни, лекува ги, и се грижи да им намери нов дом в България или чужбина. В това тежко време тя продължава своята дейност и подпомага живите същества, за които не се сещаме, когато ние самите изпаднем в беда.

Останалите номинирани

Анимари Димитрова
Златко Златков
Сдружение „РУСАЛЯ“

Атанас Русев

Владислав Петков

Емил Методиев

Иван-Александър Иванов
Стефания Георгиева
„Остави се да си Воден“

Деян Янков
Фондация Тротоара

Фондация
„Йордан Камджалов“

Радослав Атанасов

Проект #задоброто

Вера Маркова
Green Revolucia

Meeting Points

Кристина Касабова

Виктория Радославова
„Чуй ме със сърцето“

Дончо Филипов

Антонина Кенова

адв. Наташа Добрева
и Я. Т.

Децата от група „Слънце“
ДГ „Валентина Терешкова“

Ивелина Паничарова

Симона Стилянова
Zero waste Sofia

Росица Енчева
Златка Карабаджакова-Енчева
Розалина Василева
Eкипът на книжката „Мравин“

Родители за безопасно образование

Тедислав Трънков

Анна Йончева

Росица Букова
Движение на
българските майки

Жените, които се борят с насилието

Сара Илиева

Иван Димов

Ива Йосифова-Такева