Skip to main content

„Човек на годината“ са годишните награди за принос към правата на човека и правозащитността

Търсим смелите, сърцатите, онези с правозащитна доблест – за да ги отличим и поощрим. Търсим постъпки – прецедент в правозащитната сфера, фактор за обществено развитие, новаторски и градивни.

Търсим ги, защото знаем, че често остават нечути и недооценени.

Кои сме ние

Наградите „Човек на годината“ са учредени през 2008 г. от адв. Маргарита Илиева, тогавашна директорка на Правната програма на Българския хелзинкски комитет (БХК). На 10 декември 2008 г. БХК за първи път връчи наградите за принос към правата на човека и правозащитността на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“. Още за организаторите и журито.

Наградите

Наградите нямат финансово изражение. Целта им е да дадат признание и публичност на носителите. Те се присъждат на личност, колектив или организация от жури на основата на обективни критерии. Връчват се на 10 декември или близка до него дата – Световният ден на правата на човека.

Журито отличава основните победители в сферата на защитата на правата на човека, правата на животните и опазване на природата, избрани измежду всички получени номинации. Победителите получават статуетка и грамота. Журито може да връчи и специални награди, като „Активист на годината“, „Журналист на годината“ и др.

Членовете на журито, които имат професионални или лични взаимоотношения с номинирани за Наградата, се въздържат от участие и глас при разглеждането на конкретните номинaции.

Журито ще избере наградените измежду всички постъпили номинации. Носителите на награди и специални грамоти ще бъдат публикувани на сайта след церемонията по връчването им. БХК си запазва правото частично да допуска номинации, както и да редактира текста на оригиналните номинации.

Номиниране

Всеки (включително служители и постоянни сътруднци на БХК) може да изпрати една или повече номинации за човек или организация.

В съответната година се разглеждат номинациите, постъпили от 16 ноември на предходната до 15 ноември на настоящата година включително. Номинации, получени след 15 ноември се разглеждат от журито през следващата година.

Журито ще избере наградените измежду всички допустими постъпили номинации. На сайта ще бъдат публикувани всички носители на награди или специални грамоти след провеждане на церемонията по връчването им.

Церемонията по връчването на наградите през 2023 г. ще бъде на 12 декември.

Платформа за подкрепа

Наградите „Човек на годината“ нямат финансово или материално изражение. Целта им е повече хора да научат за доблестни правозащитни каузи. Всеки обаче може да „награди“ своите фаворити сред отличените след церемонията по връчването през декември, като подкрепи работата им. Благодарение на платформата за подкрепа всеки отличен може да посочи начини за подкрепа на каузата и работата ѝ/му, а всеки желаещ може да даде своя принос към каузите, в които вярва. Подкрепата може да се изразява в материални или финансови дарения, експертиза, доброволчество или друго.