Анна Йончева е номинирана от Дина Христова със следните мотиви:

Анна Йончева е майка две деца без увреждания, която решава, че трябва да направи „различните“ деца на България по-видими за обществото, след като дете на детската площадка кара дъщеря й да не играе с момиче в инвалидна количка, защото ще я зарази. Проектът „Различните“ деца на България стартира като инициатива за организиране на срещи между „различните“ и „нормалните“ деца, за да се запознаят, както и за фотосесии на децата с проблеми, чиито усмивки да се популяризират чрез изложби и в социалните мрежи.
Но по време на срещите в парковете Ани бързо разбира, че на площадките няма място за тези деца. Така стартира инициативата „Да играем ЗАЕДНО“, чрез която се набират средства за изграждането и монтирането на люлки везни за споделена игра. На тях от едната страна има платформа за инвалидни колички, а от другата – за две деца без проблеми. Така всички деца могат да играят заедно, на едно съоръжение. Първата люлка е монтирана в София в края на октомври м.г. Счупена е за три дни, но това не отчайва Ани. „Ще я ремонтираме колкото трябва“, казва тя и продължава.
Благодарение на нейната борбеност вече са монтирани 15 люлки везни на детски площадки в цялата страна, 13 от тях финансирани с дарения. Новата мечта на Ани е да събере средства за изграждане и монтаж на специална въртележка, на която също могат да се въртят заедно деца в колички и деца без и да я дари на София. Такава вече е монтирана във Враца. И въпреки нежеланието за съдействие от повечето общини и райони на общини, с което постоянно се сблъсква, Ани продължава да се бори за правото на място на детските площадки за всяко дете. Прави го без фондация зад гърба си, без финансова подкрепа, без проекти, от които да печели… Всички събрани средства от дарения отиват единствено и само за финансиране на съоръженията, фото изложбите с фотографиите на специалните деца и за организацията на срещите.
На фейсбук страницата Проект „Различните“ деца на България са публикувани информации и видеа от инициативите по проекта.
Рядко се среща човек, който без никаква изгода, без това да му влиза в ангажиментите му, толкова всеотдайно и безкористно да се бори за правата на децата.