Вера Маркова е номинирана от Дора Маркова и от Иван Марков за дейността си за опазване на природата със следните мотиви:

Вера е основател на първия магазин с нулев отпадък в България, Green Revolucia.
Опитът ѝ в сфераta започва от 2015 година, когато печели стипендия за доброволстване в Индия, но тук ще се фокусирам само върху постиженията ѝ през изминалата година.
През ноември 2019 година тя организира първото масово почистване на село Смилян. Резултатът от това е, че вдъхнови местната общност да постави контейнери за рециклиране, започна и съвместен проект със съседното село Полковник Серафимово с цел трансформация на селото в първото такова с Нулев Отпадък в България. Вера консултира и фестивала „Meadows in the mountains” за това как следващото му издание да се проведе без отпадъци и с намалени въглеродни емисии.
През месец април тази година Вера организира кампания за облагородяване на междублоковите пространства. През същия месец Вера и Green Revolucia организираха и кампания за събиране на средства в подкрепа на Храна, не война.
През месец юли тази година Вера заедно с колеги от още български организации оргазанизираха първата в България кампания „Юли без пластмаса“, която вдъхнови хиляди хора да изчислят пластмасовия си отпечатък, да спрат да използват пластмаса за еднократна употреба и да се обърнат към бизнесите, замърсяващи природата с молба за промяна. Кампанията постигна огромен успех и беше отразена от редица медии като Forbes България, Списание Мениджър, Канал 3 и други.
През месец септември тази година Вера бе отличена и като иноватор в сферата на климата за Централна и Източна Европа от международната организация Ashoka и EIT Climate KIC CEE.