Ивелина Паничарова е номинирана заедно с ЛГБТИ активистите Руси Милев, Димитър Димитров, Васил Василев от Светла Енчева със следните мотиви:

Номинирам Руси Милев, организирал протеста в Бургас на 3 октомври и ЛГБТИ активистите Димитър Димитров и Васил Василев, местните организатори пловдивския протест на 10 октомври и Ивелина Паничарова, получила смъртна заплаха заради активистката си дейност.

В края на септември тийнейджъри организираха побой над връстници в Пловдив само защото ги смятат за различни. Ескалацията на хомофобията провокира ЛГБТИ активисти извън столицата да излязат на протест. Бяха организирани протести в Бургас и в Пловдив. Пловдивското шествие не можа да тръгне близо час, защото отвсякъде беше обградено от хомофоби, а охраната се състоеше от 8 полицаи. Обсадата се преодоля едва с извикването на допълнително полицейско подкрепление.

Срещу двама от активистите в Пловдив – Ивелина Паничарова и Димитър Димитров – са отправени смъртни заплахи. На фасадата на работното място на Димитров е написано „Митко педал – ще ядеш дървото“, а на фасадата на блока, в който преди години е живеела Паничарова – „Ивелина Паничарова – педал“ и „ще увиснеш на въжето“. Друг от организаторите – Васил Василев – беше низвергнат от майка си в резултат на активистката си дейност.

Дълги години ЛГБТИ активизмът и борбата срещу хомофобията се концентрират основно в София. Когато се случват извън столицата (най-известният случай е протестът в Пазарджик срещу общинската наредба, забраняваща „демонстрирането на сексуална и друга ориентация“), те са организирани от базирани в София активисти. Междувременно хомофобията страната става все по-социално приемлива и опасна.

Ето защо организирането на антихомофобските протести в Бургас и Пловдив е прецедент. Затова смятам, че местните им организатори и активисти заслужават признание.