Skip to main content

Припомняме ви историята на правозащитните награди „Човек на годината“. Надяваме се, с това да ви припомним част от най-новата ни история. Частта, в която има много и силни доказателства за гражданска смелост и доблест. Вече 16 години търсим  смелите, сърцатите, онези с правозащитна доблест – за да ги отличим и поощрим. Търсим постъпки – прецедент в правозащитната сфера, фактор за обществено развитие, новаторски и градивни.

Представяме ви отличените в наградите през годините:

Съдиите от Върховния касационен съд Албена Бонева, Костадинка Арсова и Мими Фурнаджиева са „Човек на годината“ 2008 г.
На 30 юни 2008 г. те постановяват решение в полза на хората с увреждания у нас, което по решителността, обосноваността и степента на защита на правата на тези хора е значим прецедент в българската съдебна практика.
Вижте всички отличени през 2008 г.


Теодора Захариева е „Човек на годината“ 2009
Тя първа събра смелост и успя да осъди държавата за това, че не й е осигурила животоспасяващи лекарства. Опитът й даде кураж на много други.
„Теодора Захариева и Центърът за защита правата в здравеопазването печелят срещу властта дела с огромен обществен интерес – в полза на хиляди хора, за десетки хиляди левове. Това са дела за лекарски грешки, отказ на лечение, неадекватна апаратура, бездействия на властите да приемат дължими норми, с които да гарантират правото на качествена здравна грижа, и да осигурят лекарства. Те включват революционни колективни искове в защита на цели категории пациенти. Има и дела срещу фармацевтични корпорации за увреждане на здравето вследствие клинични проучвания. Тези дела показват истинско правозащитно мислене и решителност – вяра, че правата на човека ни принадлежат и са възможни, и това зависи от нас“, казва при връчването на наградата Маргарита Илиева, председателка на журито.
Вижте всички отличени през 2009 г.


Адв. Даниела Доковска е „Човек на годината” 2010
„Aдвокат Даниела Доковска стои начело на българската адвокатура, като адвоката с най-голям личен авторитет в страната. Тя винаги се е борила законът да е нравствен, правосъдието да е почтено, държавата да е порядъчна и процесът да е честен. Хората да получат справедливостта, която им принадлежи по право – без оглед, че обществото или властта искат да ги смажат. Тази година тя последователно се противопоставяше на опитите на властта да създаде законодателство, което накърнява интегритета на правосъдието и реже правата на хората в процеса. Тази година тя защити и най-уязвимите граждани на обществото ни, децата с увреждания в институциите, като откликна незабавно и про боно в подкрепа на Български хелзинкски комитет и твърдо се застъпи пред прокуратурата да бъдат разследвани всички, без изключение, данни за евентуални престъпления срещу тях – и за мъртвите деца, и за живите. Прокуратурата пое този ангажимент”, каза председателката на журито, Маргарита Илиева от Български хелзинкски комитет.
Вижте всички отличени през 2010 г.


Съюзът на съдиите в България взема приза „Човек на годината“ 2011
„Съюзът на съдиите води изключителна борба. Тези съдии с превъзходно достойнство се борят срещу държавата за собствената си възможност да осъществят нашето право на правосъдие. Борят се за независимостта си от примитивно агресивната спрямо върховенството на закона изпълнителна власт, за да имаме ние, гражданите, достъп до законност. Борят се срещу покварените лобита в съдебната власт, чийто епитом е Висшият съдебен съвет – за да имаме ние качествено правораздаване от истински магистрати„, каза адв. Маргарита Илиева, заместник-председателка на БХК и председателка на журито на „Човек на годината“, при връчването на наградата.
Вижте всички отличени през 2011 г.

Протестиращите на Орлов мост са „Човек на годината“ 2012
Хиляди хора получават наградата през 2012 заради активната си гражданска позиция в защита на българската природа. Месеци наред хиляди хора протестират в София срещу поправките в Закона за горите, облагодетелстващи частния интерес на концесионера на Витоша – „Витоша ски“.
„Протестиращият на Орлов мост показа на това нечестно управление, че Законът не е негова играчка – инструмент за търгуване с богатите, а нашият стълб срещу израждането на политическата система в експлоатация на общите блага от страна на малцинство институционално и финансово овластени играчи, лишени от морално уважение към правопорядъка – за сметка на всички нас. Протестиращият на Орлов мост припомни на самозабравилите се, предполагащи се безнаказани временни обитатели на нашите институции, че властта произтича от нас“, казва на церемонията Маргарита Илиева – председателка на журито.
Вижте всички отличени през 2012 г.

Бежанците и „Приятели на бежанците“ са „Човек на годината“ 2013
За първа година в историята на наградите, голямата награда „Човек на годината“ 2013 получават две неразривно свързани групи – Бежанците и неформалната група доброволци „Приятели на бежанците“.
„Ние сме категорични – ситуацията, в която се намират бежанците у нас в момента, представлява най-сериозният проблем с правата на човека в България. На този фон се появиха „Приятели на бежанците“ – неформална група доброволци, чиито акции по събиране на най-необходимото за бежанците са целенасочени, адекватни и се случват светкавично. Тези хора пътуват с личните си автомобили, в свободното си време и събират съмишленици лавинообразно. Променят нагласи и предразсъдъци. Тези хора при безпрецедентни за съвременна България обстоятелства и в условията на ескалираща омраза към всеки “друг” енергично защитиха основанията на човешкия живот и неговото достойнство. Направеното от тях бе от жизнена необходимост и най-малкото, което може да се заяви, е, че в реално време се погрижиха за реални хора при неподготвена държава и враждебна обществена среда“, каза Красимир Кънев.
Вижте всички отличени през 2013 г.

Доброволците и дарителите по време на наводненията са „Човек на годината“ 2014
“През пролетта и лятото на 2014 г. стотици граждани от цялата страна, включително чужденци и бежанци, се стекоха в засегнатите от проливни дъждове и наводнения райони и помогнаха да се предотвратят допълнителни жертви и щети, както и да се запази достойнството на пострадалите от наводненията в кв. „Аспарухово“ във Варна, в Добрич, Килифарево и Дебелец, а по-късно и в Мизия, Нивянин и други населени места.
Реакцията на доброволци и благодетели от цялата страна е силен пример за категоричен граждански ангажимент, обединение и застъпване за хора, пострадали от една страна поради институционална немара, и от друга – от неадекватна намеса от страна на държавните органи за спасяване и подкрепа на засегнатите. Доброволците подпомогнаха да се уважи правото на всекиго на живот и сигурност”, каза в речта си на церемонията Красимир Кънев, председател на журито.
Вижте всички отличени през 2014 г.

Адв. Даниела Михайлова е „Човек на годината” 2015
През 2015 г. адв. Даниела Михайлова се застъпва за ромските семейства, засегнати от събаряния в с. Марчево, община Гърмен, и в кв. „Максуда“ във Варна, поема тяхното представителство и внася искане до Европейския съд за правата на човека за привременни мерки, за да се спре разрушаването на техните къщи.
Тя подкрепя жертвите не само като адвокат, но и се превръща в техен активен публичен застъпник, разказва за проблемите на ромските семейства в множество медийни участия и разяснява ситуацията.
През април 2015 г. организира шествие срещу расистки изказвания и обиди от високопоставени политици и липсата на институционална реакция срещу проявите на расизъм.
Вижте всички отличени през 2015 г.

Надежда Цекулова е „Човек на годината“ 2016
Надежда Цекулова е отличена поради заслугите й в борбата срещу злоупотребите на Фонда за лечение на деца с парите за лечение и разкрития доказващи, че ЦФЛД злоупотребява с парите за лечение със знанието на Министерството на здравеопазването. След смяната на ръководството тя помага на семейства, които срещат трудности при комуникацията и работата с фонда. През 2016 г. организира и няколко граждански протеста пред Министерството на здравеопазването, за да алармира гражданите и институциите за нередностите в работата му.
Вижте всички отличени през 2016 г.

Отец Паоло Кортези е „Човек на годината“ 2017
Отец Паоло Кортези е отличен с голямата награда „Човек на годината“ 2017 заради силния пример за истинско милосърдие, който дава, приютявайки семейство законно пребиваващи сирийски бежанци в началото на 2017 г. В резултат на това част от местните жители на Белене излизат на протест, отец Кортези започва да получава заплахи и е отзован обратно в Италия. Отец Кортези има и голям принос и за предаване на знанието за тоталитарното минало и почитане на паметта на жертвите на комунистическия режим.
Вижте всички отличени през 2017 г.


Протестиращите родители на деца с увреждания са „Човек на годината“ 2018
През 2018 г. родителите организираха мрежа от протестни палаткови лагери в много български градове под мотото „Системата ни убива“, участваха в работни групи, срещи и дискусии с отговорни институции, за да се даде шанс за достоен живот и адекватни възможности за хората с увреждания и техните семейства.
В резултат на усилията им, законовите промени, които трябва да поставят началото на дълго исканата промяна, бяха приети от Народното събрание. Дейността им продължава със създаването на Гражданска инициатива под името “Системата ни убива всички” и активност за реформа в системата на ТЕЛК.
Вижте всички отличени през 2018 г.


Журналистите, защитили правото си да казват истината са „Човек на годината“ 2019
Журито присъжда големия приз „Човек на годината“ 2019 на трите номинирани журналистки Генка Шикерова, Полина Паунова и Силвия Великова. Те са едни от преките участници в големите предизвикателства пред свободата на изразяване през 2019. Шикерова, Паунова и Великова са сред емблематичните защитници на честта на журналистическата професия в България, отстоявайки правото и задължението си да разкриват и огласяват истината.
Наградата идва след международен доклад, който посочва, че „Свободата на словото в България е намаляла и това е отражение на цялостната слабост на върховенството на закона, който принуждава журналистите все повече си налагат автоцензура, за да се защитят от политически, корпоративен и криминален натиск.“ Това е оценката в годишния доклад за т.нар. Индекс на устойчивостта на медиите (Media Sustainability Index или MSI) на базираната във Вашингтон неправителствена организация IREX. Анализът е смятан за един от най-задълбочените в света, тъй като оценява не само усещането за свобода на медиите, но и в каква правна, професионална и техническа среда работят журналистите и доколко ги защитават държавата и работодателите им.
Вижте всички отличени през 2019 г.

Работещите и доброволците в отделенията за пациенти с коронавирусната инфекция са „Човек на годината“ 2020
В годината на първата пандемия на 21. век – тази на COVID-19 – журито на „Човек на годината“ отличава с голямата награда работещите и доброволците в отделенията за пациенти с коронавирусна инфекция.
Сред аргументите на журито при определяне носителите на Голямата награда е фактът, че по време на първата и втората вълна на пандемията те по свое желание влизат в отделенията с COVID-19 пациенти. Въпреки недостатъчната научна информация и високия риск за собственото им здраве и благополучие, работещите и доброволците в отделенията за пациенти с COVID-19 не се поколебаха да се изправят срещу непознатия вирус, който изненада целия свят през 2020 г., промени завинаги начина, по който живеем, и постави на изпитание изконни човешки ценности. „В този контекст човечността и саможертвата на работещите и доброволците на първа линия трябва да бъдат оценени.“ – обосновава избора си журито.
Вижте всички отличени през 2020 г.


Образователните медиатори в България са „Човек на годината“ 2021
Образователните медиатори получават наградата за постиженията им в условията на пандемията от COVID-19. Именно благодарение на усилията на стотици образователни медиатори, работещи без структура и организация в цялата страна, десетки хиляди ученици в България останаха в образователната система след началото на дистанционното обучение. По данни на Център Амалипе от запитване сред 200 училища, 68% от тях използват образователните медиатори за достигане до учениците от най-бедните семейства.
Образователните медиатори в страната са стотици, но поради липса на единна структура, дейността им не е добре позната в обществото. Те са мост между образователната система, родителите и учениците, наред с това провеждат множество информационни кампании, посещават домовете и мотивират родителите, като им обяснят, че образованието е важно за техните деца.
През лятото на 2023 г. половината от образователните медиатори бяха в риск да загубят работата си, поради липса на финансиране.
Вижте всички отличени през 2021 г.


Доброволците, активистите и организациите в помощ на украинския народ са „Човек на годината“ 2022
Голямата награда в тази белязана от войната година журито присъжда на Доброволците, активистите и организациите в помощ на украинския народ.
Сред номинираните доброволци, активисти и организации, плакет за голямата награда получиха Олена Коцева и „Мати Украина“, Анна Багряна, Фондация „За доброто“, Александър Алексиев и Георги Божилов, Доброволците на Грийнпийс България, Никола Рахнев и фондация „Гората БГ“, Фондация „Кожа“, Роман Куваев, Никола Груев, Мулти култи колектив и адв. Валерия Иларева и Фондация достъп до права.
Вижте всички отличени през 2022 г.