Skip to main content
Наградата 2013Новини

Бежанците и „Приятели на бежанците“ са „Човек на годината“ 2013

От 10.12.2013октомври 19th, 2020No Comments

Калин Калпакчиев, Иво Божков, Зорница Стоилова, Диана Борлакова, Алберта Алкалай, Ранобудните студенти и Протестиращият пред МС са другите, отличени в наградите на БХК за принос към правата на човека и правозащитността

Бежанците и „Приятели на бежанците“ бяха отличени с голямата награда „Човек на годината“ 2013 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността.

Наградите бяха връчени днес, 10 декември, Международния ден на правата на човека, на тържествена церемония в София. Това е шестата им година.

„За първа година в историята на тези награди, голямата награда „Човек на годината“ 2013 е „две в едно“. Две групи, неразривно свързани, печелят тази награда.Бежанците получават наградата за своята сила, вяра и безстрашие да тръгнат, с риск от смърт, но водени от голямата идея да живеят достойно. Те са номинирани заради проявената непримиримост с несправедливостта, заради отказа им да бъдат потъпквани, за решителността да бъдат не жертви, а Човеци. Заради това, че са готови да изгубят всичко, включително живота си, в името на това да получат всичко, което им се дължи – права, уважение, достойнство. Като с всеки акт на бягство те нанасят удар на един режим, жигосват го със собствената му несправедливост. Бежанците получават тази награда заради своята борба – за себе си и за тези, които остават”, каза Красимир Кънев, председател на БХК и председател на журито на „Човек на годината“ 2013.

„Ние сме категорични – ситуацията, в която се намират бежанците у нас в момента, представлява най-сериозният проблем с правата на човека в България. На този фон се появиха „Приятели на бежанците“ – неформална група доброволци, чиито акции по събиране на най-необходимото за бежанците са целенасочени, адекватни и се случват светкавично. Тези хора пътуват с личните си автомобили, в свободното си време и събират съмишленици лавинообразно. Променят нагласи и предразсъдъци. Тези хора при безпрецедентни за съвременна България обстоятелства и в условията на ескалираща омраза към всеки “друг” енергично защитиха основанията на човешкия живот и неговото достойнство. Направеното от тях бе от жизнена необходимост и най-малкото, което може да се заяви, е, че в реално време се погрижиха за реални хора при неподготвена държава и враждебна обществена среда“, добави Красимир Кънев.

БХК организира кампания, с която реално “връчва” наградата на бежанците. Това е картичка, която всеки може да прати на някой от бежанските центрове, така изпращайки надежда и кураж (изписани на арабски и фарси на лицето на картичките) на бежанците. Картичките ще са в мрежата на Fame cards в най-големите градове в страната от 13 декември.

Освен голямата награда „Човек на годината“, журито определи и две подгласни, както и три специални награди.

Калин Калпакчиев и Иво Божков бяха отличени с двете равностойни втори награди.

Съдия Калин Калпакчиев е отличен заради изключителния му морал и желание за промяна на статуквото, заради това, че работи неуморно за една по-прозрачна съдебна система. Като член на Висшия съдебен съвет той повдига въпроси, които са от изключителна важност за цялата държава, изразява остри позиции за лишената от обществено доверие кадрова политика на ВСС, открито и с особена доблест коментира и работи и по други основополагащи за независимостта на съдебната система въпроси като цялостната й реформа, случайното разпределение на делата. И още, чрез своя блог съдия Калпакчиев осигурява на цялото общество достъп до същността на най-висшия орган на съдебната система и дава възможност на гражданите да участват в дебатите, свързани с дейността на ВСС.

Иво Божков е журналист и блогър, който неуморно стриймва на живо протестните действия през 2013 г. срещу кабинета „Орешарски”. “Той на практика осветлява протестите, горещите и противоречивите моменти тогава, когато традиционните медии или ги подминават, или ги отразяват само откъслечно в новинарските си емисии”, бяха част от мотивите, с които Божков беше номиниран. Журито отличава Божков и заради достойните му коментари и позиции през годината, както и отбелязва изключителната му отдаденост на каузата – на два пъти той пострадва физически при свърхупотреба на сила от полицията, което не го стряска или спира да продължи да предава на живо случващото се на улицата.

БХК и журито на „Човек на годината“ 2013 връчиха и три специални награди:

Зорница Стоилова беше обявена за „Журналист на годината”. Материалите й в “Капитал” от години се занимават със социалните проблеми в страната, като през 2012 и 2013 г. тя написа редица материали на обществени теми, пряко свързани със защита правата на различни уязвими групи в обществото – бежанците, хората с психични увреждания, мюсюлманите. С материалите си тя по ясен и категоричен начин се застъпва за правата на тези групи хора и така допринася за утвърждаването на правозащитността и за налагане на правозащитния дискурс в медиите и в обществото.

Диана Борлакова стана “Активист на годината”. Тя беше отличена заради големия си принос в борбата за правото на пациентите с онкологични заболявания на достъп до животоспасяващо лечение. Неотдавна тя изпрати до медиите отворено писмо, в което протестира срещу забавянето при отпускането на конкретно лекарство. “Категорично не съм съгласна администратори да решават дали да живея или не!”, написа тогава Диана Борлакова, като така за пореден път се застъпи за адекватна държавна политика и хуманно отношение към тази група пациенти.

Ранобудните студенти и Протестиращият пред Министерски съвет получиха обща награда “Вдъхновение на годината”. Журито ги отличи заради духа, постоянството, волята и смисъла им.

На церемонията бяха обявени и носителите на Наградата на публиката – събралите най-много гласове при онлайн гласуването. Това са Алберта Алкалай и Иво Божков. Алберта Алкалай е номинирана заради популяризиране на обществения подвиг за спасяването на близо 50 000 евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война. По повод 70 годишнината от избавлението от Холокоста тя организира и провежда със свои усилия национален ученически литературен конкурс на тема “Който спаси един човешки живот спасява цяла вселена”. Тя е и създател на документалния филм “Да помним”, който вади от забвение имената на достойни българи, които са противостояли с цената на саможертва срещу репресиите към евреите.

По време на церемонията журито връчи и три специални поощрителни грамоти:

Благовеста Пугьова е председател на фондация „Подарете книга” и активист за закриването на домовете за деца. Ентусиазмът и благородството й заразяват стотици доброволци от цялата страна, които не само даряват книги на децата, лишени от родителски грижи, но им помагат в уроците и ги учат на трудови навици.

Радина Ралчева е номинирана за разнообразната й активна и отдадена доброволна работа. Тя е активист за опазването на природата, активна и в протестите #ДАНСwithme като част от Протестна мрежа и редакционната колегия на вестник #Протест; развива доброволческа дейност в подкрепа на бежанците, на бездомните кучета.

Сдружение “Човеколюбие” – Пазарджик работи не просто за интеграцията на хората с психични проблеми в обществото, а за промяната на нагласите на самото общество и за отхвърляне на предразсъдъците към тази група хора. Основно чрез доброволен труд екипът на сдружението развива у посещаващите го хора умения за пълноценен и самостоятелен живот, умения за труд и реализиране на трудовия пазар, социални умения.

Наградите „Човек на годината“ са морални и нямат финансово изражение. Както всяка година, всеки можеше да номинира човек, група или организация, на базата на публичните критерии. Допуснатите номинации бяха 42. Търсените постъпки трябваше (алтернативно) да са с особен градивен потенцил, да бъдат прецедент в правозащитната сфера, да са оригинални и творчески. Гласовете за наградата на публиката са близо 20 000. Тази година журито беше в състав Иван Бедров, Красимир Кънев, Марин Бодаков, Мими Фурнаджиева, Петко Петков, Татяна Ваксберг, Христо Комарницки, Яна Бюрер Тавание. Всички номинации, с пълните им профили, ще намерите на humanoftheyear.org.

Снимки:

За повече информация или връзка с номинираните и наградените: Яна Бюрер Тавание, директор програма “Кампании и комуникации” на БХК и член на журито на наградите “Човек на годината”: 02 943 48 76, yana (at) bghelsinki.org