Skip to main content
Наградата 2013Новини

Гласуването за “Човек на годината” 2013 е отворено

От 04.11.2013октомври 19th, 2020No Comments

От 1 до 30 ноември всеки може да гласува за приза на публиката в годишните награди на Български хелзинкски комитет

Гласуването за “Човек на годината” 2013 – годишните награди за принос към правата на човека и правозащитността на Български хелзинкски комитет (БХК), е отворено.

До края на месеца всеки може да гласува онлайн за своя фаворит, за определянето на наградата на публиката. Гласуването се извършва през сайта www.humanoftheyear.org.

Журито ще избере носител на голямата награда „Човек на годината” 2013 и двама подгласника, измежду всички номинации. Победителите – на журито и на публиката, ще бъдат оповестени на церемонията по връчването на наградата „Човек на годината” 2013 на 10 декември 2013 г. – Международния ден на правата на човека.

Номинираните тази година са 43. Номинациите отразяват широк спектър на гражданска активност в обществен интерес. Пълният списък с номинираните, заедно с мотивите към номинациите, можете да намерите тук.

Гласуването става посредством натискане на бутона Like (Харесва ми) в дъното на всяка номинация на www.humanoftheyear.org. За гласуване е необходима регистрация във Facebook. Всеки може да подкрепи неограничен брой номинации, но не може да гласува повече от веднъж за определена номинация.

Номинациите за „Човек на годината” бяха отворени от 1 до 31 октомври включително. Всеки можеше да номинира човек, организация или група. Измежду всички постъпили номинации ръководството на журито допусна само онези, които са за конкретна правозащитна дейност, най-вече в периода ноември 2012 – октомври 2013 г. Дейността трябваше да е насочена към защита на основните човешки права, като бяха допустими и номинации на хора, които се борят за защита на други ценности, сравними с правата на човека – например, защита правата на животните и опазване на природата.

Наградите “Човек на годината” са морални и нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота.