Skip to main content

Протестиращите в подкрепа на Дебора Михайлова от Стара Загора и Фондация Будителките са носители на голямата награда Човек на годината в 16-ото издание на събитието, организирано от Българския хелзинкски комитет. След като 18-годишната Дебора беше нападната и обезобразена в дома си, хиляди излязоха по улиците на български градове и заявиха, че гражданите ще бъдат непримирими в търсенето на справедливост. В резултат на гражданската енергия парламентът беше принуден да приеме дълго отлаганите поправки в Закона за защита от домашно насилие. Будителките предлагат систематична помощ на хора, преживяващи домашно насилие и насилие, основано на пола. Фондацията им обедини много организации, които работят за общество, в което домашното насилие е недопустимо и събра отговорните институции, НПО-сектора и законотворците за нужните законови промени.

Бяха раздадени и няколко специални приза:

  1. Застъпник на годината бе присъдена на Общност Мостове. Мостове работи за по-добър живот на хората със специални потребности. Те са основен участник в сдружението от организации, които извоюваха реимбурсирането на всички пациенти с малнутрация от Здравната каса.
  2. Постоянство и храброст отиде при Дарина Коилова и Лилия Бабулкова. Двете са еднополова двойка със сключен брак във Великобритания. Поради отказа на България да регистрира техния брак, те заведоха дело пред Европейския съд по правата на човека, който задължи страната ни да създаде правна рамка за еднополовите връзки.
  3. И сам воинът е воин посмъртно се присъжда на доц. Петър Шурулинков. Шурулинков участва в създаването на десетки защитени територии. По негова идея е основан Опръстенителен лагер Дуранкулак. Той е активен участник в борбата за опазване на българските гори.
  4. Вдъхновение е за Мира Стефанова. Мира е преживяла домашно насилие и е платила ужасяващо висока лична цена, след като отказва да приеме ролята си на безгласна жертва. Посвещава се на каузата да помага на всяко дете и момиче, което минава през този ад. Оказва помощ  на десетки деца, които живеят в бедност.
  5. Журналист на годината печели Мария Черешева. Черешева беше част от международно разследване, което показа как България държи в нечовешки условия на границата мигранти, преди да ги експулсира обратно към Турция. Заради работата си Черешева беше подложена на словесни атаки, включително от държавни институции.
  6. Първият Рицар на истината е Христо Грозев. Грозев разкри работата на държавния отдел на Русия, който преследва и убива противници на режима на Путин. Заради работата си е принуден да бяга от България и да се укрива, тъй като е цел на същите структури, които са показани в неговите разследвания.

Запис от церемонията може да видите в Ютюб тук.