Христо Грозев e номиниран от Даниел Ненчев със следните мотиви:

Христо Грозев заслужава наградата „Човек на годината“ заради проявените във висша степен доблест, смелост и упоритост в професията журналистика. Журналистиката служи на хората. При определени обстоятелства, журналистиката разкрива огромни престъпления срещу хората, като например- работата на държавния отдел на Руската федерация за преследване, отравяния и убийства на човешки същества. Филмът „Навални“ на Даниел Роър показва тази работа на Христо Грозев по красноречив начин.

Отвъд това, Христо Грозев продължава да проявява гореописаните качества, чрез публичните си изяви и чрез дейността си като разследващ журналист, включително с риск за живота си, след като е преследван заради работата си от същата тази терористична Руска федерация. Христо Грозев е и един от лидерите на Белингкат, разследващата агенция за хората, чиято работа продължава да разкрива престъпления срещу хората, като например трагедията реализирана от терористичната Руска федерация с малайзийския пътнически самолет MH17 с 298 души на борда.

Христо Грозев е вдъхновяващ пример за много журналисти и хора по света чрез своята работа и своите думи. Христо Грозев е човек, следен от убийци, но и от над 500 хиляди души в акаунта си в X (Twitter). Запитан дали се страхува от преследвачите си убийци, изпратени от терористичната Руска федерация, Христо Грозев отговаря така: “По-скоро въпросът е да избягвам опасностите, за да мога да продължа да правя това, с което се занимавам, по-дълго.” Христо Грозев е принуден да бяга от родината си България, но – където и да е по света – той трябва да знае, че в България има хора, които той вдъхновява, хора, които се гордеят с него и хора, за които Христо Грозев е „Човек на годината“. Хора като мен. Даниел Ненчев.