За Лили и Дари и подкрепящите ги по техния път адв. Деница Любенова и екип на ЛГБТ организация Действие получихме четири номинации от: ЛГБТИ организация Действие, Ивелина Паничарова, Радослав Стоянов и Вера Гоцева

Номинация 1

Лили и Дари са заедно повече от 14 години. Още в университетските си години разбират, че чувствата между тях са силни и непреходни и стават опора една за друга. Лили и Дари са пример за това какво е истинска любов – заедно изградиха дома си, заедно изградиха преводаческата си фирма и заедно се борят за правото на всички нас да имаме семейство. През 2016 г. те решиха да узаконят съюза си и сключиха брак във Великобритания. След това подадоха искане към Столична община, район “Люлин”, с което искат бракът им да бъде признат в България съгласно изискванията на Закона за гражданската регистрация. През 2017 г. Столична община, район “Люлин”, постанови отказ да регистрира брака. Двете заведоха дело в Административен съд – София-град срещу този отказ. Лили и Дари продължиха тази битка чак до ЕСПЧ и септември 2023 г. окончателно я спечелиха.

Това им костваше много лични и здравословни проблеми, свързани с цялата омраза, която в продължение на няколко години съпътстваше живота им. Лили изпадна в клинична депресия в резултат на всичката омраза и постоянни нападки срещу нея и семейството им. Въпреки това те не се отказаха. В резултат на смелостта на Лилия Бабулкова и Дарина Коилова ЕСПЧ задължи България да създаде правна рамка, която да признае еднополовите връзки. Това е и нашата причина да ги номинираме за човек на годината. За стоицизма им, за отдадеността им на каузата, за вярата в доброто и вярата, че любовта винаги побеждава.”

Номинация 2

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови решението си по делото Коилова и Бабулкова срещу България (Koilova and Babulkova v. Bulgaria, жалба № 40209/20) и задължи България да създаде правна рамка, която да признае еднополовите връзки. Номинирам Лили и Дари за куража си и постоянство в борбата за правата на ЛГБТИ общността.

Номинация 3

Лилия Бабулкова и Дарина Коилова, по-известни като Лили и Дари, са заедно повече от 14 години. Любовта пламва между тях още от студентските им години. През 2016 г. двете решават да узаконят семейството си и сключват брак във Великобритания. След това подават искане към Столична община, район “Люлин”, бракът им да бъде признат в България съгласно изискванията на Закона за гражданската регистрация. През 2017 г. общината постановява отказ да регистрира брака. Тогава двете се изправят пред избор – да се примирят с положението и да продължат живота си като много други семейства на еднополови двойки, или да направят въпроса публичен, като започнат да се борят за признание и за защита на правата си. Двете избират второто и завеждат дело срещу отказа на властите. За съжаление не получават дължимата по закон защита на национално ниво и се обръщат към Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

На 5 септември 2023 г. Съдът постанови решението си по делото Koilova and Babulkova v. Bulgaria (40209/20) и установи, че като не е осигурила правна форма за уреждане и признаване на семейните отношения на еднополови двойки българската държава е нарушила правото им на личен живот по чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека.

Този успех се дължи както на самоотвержеността на Лили и Дари да се борят за своите и на много други еднополови двойки права, така и на работата на адв. Деница Любенова и екипа на ЛГБТ организация Действие. Зад него стоят множество емоции, часове труд и изписани страници с аргументи в полза на равноправието. Решението на ЕСПЧ по делото на Лили и Дари има ключово значение за брачното равенство у нас и е едно от най-големите постижения за правата на човека в България през 2023 г.

Номинация 4

Номинирам адв. Деница Любенова и ЛГБТИК+ организация „Действие“ за дългогодишната им работа по делото „Коилова и Бабулкова срещу България”. Тази година Европейският съд по правата на човека постанови решение с което задължи държавата ни да създаде правна рамка, която да признае еднополовите семейства.