Skip to main content
Наградата 2010НовиниНосители

Адв. Даниела Доковска е „Човек на годината” 2010

От 10.12.2010октомври 19th, 2020No Comments

Адв. Валерия Иларева, Електронна граница, Петър Кичашки и Иво Инджев са другите отличени в годишните награди на БХК за защита правата на човека

Председателката на Висшия адвокатски съвет адв. Даниела Доковска бе отличена с голямата награда Човек на годината2010 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет за принос към правата на човека.

Председателката на журито адв. Маргарита Илиева връчва голямата награда "Човек на годината" 2010 на адв. Даниела Доковска

Наградите бяха връчени днес, 10 декември, Световния ден на правата на човека, на тържествена церемония в София.

Aдвокат Даниела Доковска стои начело на българската адвокатура, като адвоката с най-голям личен авторитет в страната. Тя винаги се е борила законът да е нравствен, правосъдието да е почтено, държавата да е порядъчна и процесът да е честен. Хората да получат справедливостта, която им принадлежи по право – без оглед, че обществото или властта искат да ги смажат. Тази година тя последователно се противопоставяше на опитите на властта да създаде законодателство, което накърнява интегритета на правосъдието и реже правата на хората в процеса. Тази година тя защити и най-уязвимите граждани на обществото ни, децата с увреждания в институциите, като откликна незабавно и про боно в подкрепа на Български хелзинкски комитет и твърдо се застъпи пред прокуратурата да бъдат разследвани всички, без изключение, данни за евентуални престъпления срещу тях – и за мъртвите деца, и за живите. Прокуратурата пое този ангажимент, каза председателката на журито, Маргарита Илиева от Български хелзинкски комитет.

Освен голямата награда „Човек на годината”, журито определи и две подгласни, както и една специална награда.

Адв. Валерия Иларева и организация „Електронна границабяха отличени, съответно, с втора и трета награди.

Адвокат Валерия Иларева защитава правата на бежанци и имигранти в България. Тя е най-номинираната личност за наградата „Човек на годината” 2010 – номинират я 20 души. Валерия е правозащитна адвокатка, която работи про боно, тя не защитава своя идентичност или общност, а Другия. Валерия има огромен успех по дела за извеждане на хора от центъра за задържане на чужденци в Бусманци. Тя е основен двигател в кампанията за промяна на Закона за чужденците – за узаконяване статута на чужденци без документи, които не могат да бъдат върнати в родината си, за правото им на образование и работа.

Електронна граница” е организация за защита на свободните съобщения и личното пространство в цифровия свят. Зад името й стоят над 300 души, ангажирани активно в борбата срещу „безконтролното навлизане на властта в личната сфера на гражданите” и за свободата на словото.

Български хелзинкски комитет и журито на „Човек на годината” 2010 връчиха и една специалнa наградa:

Петър Кичашки беше обявен за „Активист 2010. Едва на 21 г., все още студент по право и самият той в количка, Петър вече е натрупал серия от успешни дела и инициативи в защита правата на хората с увреждания. Завел е десетки жалби за недостъпна архитектурна среда в Комисията за защита от дискриминация срещу банки, доставчици на комунални услуги и др. През ноември 2010 г. той осъди игуменa на Троянския манастир – първият път, в който висше духовно лице в България е осъдено за дискриминация.

На церемонията бе обявен и носителят на Наградата на публиката” – събралият най-много гласове при онлайн гласуването на сайта humanoftheyear.org. Това е журналистът Иво Инджев. Той беше номиниран от четирима, със следните мотиви: „Иво Инджев е смел, защото да пишеш за грозното в България днес се иска смелост. Още по-голяма смелост се иска да стърчиш самотно, нищо, че наоколо само превити гръбнаци се виждат”; „Защото медиите в България не играят ролята си на четвърта власт, хора като Иво Инджев, които не се боят да дават критично мнение и вършат работата си на журналист, както деонтологията го изисква, тези хора са рядкост в България и трябва да се подкрепят. Иво Инджев събра 1486 гласа.

Всички наградени в "Човек на годината" 2010, от ляво на дясно: Илия Марков и Константин Павлов от "Електронна граница" (трета награда), адв. Даниела Доковска (голямата награда), адв. Валерия Иларева (втора награда), Петър Кичашки (специална награда "Активист 2010") и Иво Инджев (награда на публиката)

По време на церемонията журито направи и две почетни споменаванияза развитие на правото на съдебните решения по три стратегически дела (на номинираните Снежана Денкова, Ангелина Бонева и Георги Елчинов), ценен плод на правозащитен обмен между гражданин, адвокат и съд; и за растеж на ЛГБТ движението – все по-видими и по-успешни действия на застъпниците за правата на гей, лесбийки, бисексуални и транссексуални хора.

Журито на "Човек на годината, от ляво на дясно - Яна Бюрер Тавание, адв. Маргарита Илиева, Десислава Петрова (и трите от БХК), Теодора Захариева (Човек на годината 2009), съдия Мими Фурнаджиева.

Журито на "Човек на годината, от ляво на дясно - Яна Бюрер Тавание, адв. Маргарита Илиева, Десислава Петрова (и трите от БХК), Теодора Захариева (Човек на годината 2009), съдия Мими Фурнаджиева.

Наградите „Човек на годината” нямат финансово изражение. Целта им e да отличaт и поощрят, но и да катализират процесите на мислене, говорене и борене за човешки права в България. Носителят на голямата награда получи кристална статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота.

Както всяка година, всеки можеше да номинира човек или организация на базата на публични критерии. Допуснатите номинации бяха 26. Търсените постъпки трябваше да са с потенциал, да бъдат прецедент в правозащитната сфера или да са оригинални и творчески. Гласовете на сайта за наградата на публиката надхвърлят 5500. Хората, участвали в кампанията чрез посещения на сайта на „Човека на годината”, бяха 47000. Миналата година те бяха 15000.

Инициативата се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Оук”, Институт „Отворено общество” – Будапеща и Посолството на Холандия в България.

За повече информация:

Яна Бюрер Тавание, директор „Кампании и комуникации” на БХК,

0887668089, yana@bghelsinki.org