Skip to main content
Наградата 2016НовиниНосителиПрессъобщения

ОТЕЦ ПАОЛО КОРТЕЗИ Е „ЧОВЕК НА ГОДИНАТА“ 2017

От 11.12.2017октомври 19th, 2020No Comments

25299627

София, 11 декември 2017 г.

Отец Паоло Кортези беше отличен с голямата награда Човек на годината 2017 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността. Наградите бяха връчени за десети път днес, по случай честването на Международния ден на правата на човека (10 декември).

Католическият свещеник от Белене получи голямата награда тази година заради силния пример за истинско милосърдие, който даде, приютявайки семейство законно пребиваващи сирийски бежанци в началото на 2017 г. В резултат на това част от местните жители излязоха на протест, а самият отец Кортези започна да получава заплахи и беше отзован обратно в Италия. „Не можахме да защитим това мирно сирийско семейство. Дано Бог да ми прости“, каза свещеникът на тръгване от страната. През септември тази година той се върна в България и заяви, че се надява да остане поне няколко години. Отец Кортези има голям принос и за предаване на знанието за тоталитарното минало и почитане на паметта на жертвите на комунистическия режим – дейност, за която през 2016 г. бе награден и с Почетен знак на президента на Република България.

„Отец Паоло е блажен, защото беше изгонен за правда. Той даде пример на всички нас как да отстояваме убежденията си, когато сме сами срещу неправдата“, каза Красимир Кънев, председател на журито, връчвайки наградата “Човек на годината” 2017 на Паоло Кортези.

Освен голямата награда Човек на годината журито определи и две подгласни, както и шест специални награди.

  • Двете равностойни втори награди:

Златина Стайкова и Радослава Станчева са учителки от вече закритите от държавата болнични училища, които със собствени усилия и средства създадоха интерактивна стая към детското отделение на университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив, където да продължат да работят с хоспитализираните деца.

Кристина Костова е българска художничка и създателка на първия шрифт на кирилица за хора с дислексия, който има потенциала да повлияе в много сфери на живота – от печатните книги и документи, през текстовете в интернет и в електрониката, до табели и знаци във външните пространства.

  • Шест специални приза:

Кристиан Таков получи специалния приз „Цялостен принос“. Дори и в последните месеци от живота си, въпреки тежкото си заболяване, той продължи да използва позицията си, за да говори за проблемите в съдебната система, в законодателната власт, в банковата и образователната система, в медиите. До края на дните си той бе неуморен борец за реформа на българското правосъдие. Като преподавател той вдъхнови хиляди студенти да се борят за справедливост.

Асоциация на европейските журналисти – България бяха наградени с приза „Журналисти на годината“ заради работата си в защита на свободната журналистика и борбата си срещу натиска над журналисти и фалшивите новини.

Неправителствената организация „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ получи приза „Активисти на годината“ заради работата си, посветена на постигането на етично отношение към животните в индустрията и в частност кампанията си срещу фермите за норки в България, показала нередностите и опасностите, които този бизнес крие.

Пол Найденов получи специалната награда „Постоянство и храброст“ заради дългогодишната си работа като активист за правата на ЛГБТИ хората в България. През 2017 г. Найденов стана първият интерсекс човек в страната, спечелил дело за смяна на пола в личните му документи.

Виктория и Захари Недялкови получиха специалната награда “Вдъхновение на годината” заради отдадеността на каузата да помагат на деца и възрастни с двигателни затруднения да открият магията на планината и да покоряват върхове.

Български фонд за жените бяха обявени за „Застъпници на годината“ заради упоритата работа на организацията в борбата срещу половите стереотипи и домашното насилие, както и постигане на равнопоставеност между половете във всички сфери на обществения живот.

Наградите „Човек на годината“ са морални и нямат финансово изражение. Всеки гражданин може да номинира друг човек, група или организация. Разгледаните от журито номинации тази година бяха 37. Търсените постъпки трябваше да притежават значителен потенциал и да допринасят за обществено развитие, да бъдат прецедент в правозащитната сфера, да вдъхновяват, да са оригинални и новаторски. Тази година журито беше в състав Александър Кашъмов, Бояна Петкова, Даниела Михайлова, Красимир Кънев, Красимира Величкова, Надежда Цекулова, Петко Петков, Татяна Ваксберг, Явор Гечев, Яна Бюрер Тавание.