Skip to main content
Наградата 2016Новини

Надежда Цекулова е „Човек на годината“ 2016

От 12.12.2016октомври 19th, 2020No Comments

Калин Калпакчиев, Мерал Фаик, Боян Петров, Андрей Ковачев, Лилия Макавеева, Стана Илиев, Теодор Спасов, Акушерски кабинет “Зебра” и Милена Илиева-Момчилова са другите, отличени в наградите на БХК за принос към правата на човека и правозащитността

София, 12 декември 2016 г.

Надежда Цекулова беше отличена с голямата награда „Човек на годината“ 2016 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността.

Наградите бяха връчени днес, 12 декември, по случай честването на Международния ден на правата на човека (10 декември), на церемония в София. Това е деветата им поредна година.

2016 г. видя сриването на една иначе ефективна и работеща институция – Център “Фонд за лечение на деца”. Работата на фонда се влоши след смяната на ръководството му в края на април тази година. Тогава Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” и Специализираната прокуратура арестуваха действащия директор и седем служители с обвинения, които останаха недоказани. Директорът беше сменен, а процесът на взимане на решения за отпускане на средства започна да се забавя и променя, което доведе до дълги списъци с чакащи и пълна непрозрачност, принуждавайки родителите на болни деца да разчитат на дарения. Надежда Цекулова, дългогодишен журналист в БНР, и вече бивш член на обществения съвет на фонда, лично се ангажира със случая и неуморно коментираше развоя на събитията във фонда както в медиите, така и в личния си блог. След смяната на ръководството тя помогна на семействата, които срещаха трудности при комуникацията и работата с фонда. През 2016 г. Цекулова организира няколко граждански протеста пред Министерството на здравеопазването, за да алармира гражданите и институциите за нередностите в работата му. “Нейните журналистически материали се изправят срещу съсипването на може би единствената работеща структура в детското здравеопазване, последна надежда за много родители и деца, и са не просто една хроника на разрухата, а активен отпор на стремежа на управляващите да премахнат контролиращата и задължаващата към прозрачност роля на гражданите в обществения съвет на фонда, както и в цялата система на здравеопазването”, каза Красимир Кънев, председател на журито на наградите “Човек на годината” 2016 г.

Освен голямата награда „Човек на годината“ журито определи и две подгласни, както и шест специални награди.

Калин Калпакчиев и Мерал Фаик бяха отличени с двете равностойни втори награди.

Калин Калпакчиев бе отличен от журито заради това, че непоколебимо се застъпваше за нуждата от дълбока реформа на съдебната власт. Той беше един от опозиционерите във Висшия съдебен съвет (ВСС) и през годината открито говореше за натиска върху ВСС от страна на прокуратурата и изпълнителната власт и съответно намесата им в работата на съдебната власт.

Мерал Фаик бе отличена заради своята готовност и смелост да критикува община Кърджали за липсата на политики в областта на защитата на животни, системното избиване на бездомните кучета и мизерните условия в приюта в града. В приюта тя многократно констатира сериозни нарушения като лоши материални условия, липса на хигиена и адекватна храна за животните, и липса на възможност за лечение и медикаменти. Заради работата си Мерал Фаик получава заплахи за живота и здравето си.

Журито на „Човек на годината“ 2016 връчи и шест специални награди:

Боян Петров и Андрей Ковачев получиха специалния приз „Цялостен принос“ за дългогодишната им борба за опазване на околната среда в дефилето на Кресна и предпазване на животинските популации и екосистемата там от ефекта на автомагистрала „Струма“. Ковачев и Петров активно противодействат на плановете за прокарване на автомагистралата през дефилето, което е сред най-уникалните и ценни в природозащитно отношение райони на страната.

Теодор Спасов беше обявен за „Журналист на годината” за смелите му статии, целящи информираност и разбиване на митове и стереотипи относно редица маргинализирани групи в България. През 2016 г. той засягаше непопулярни теми като речта на омразата в онлайн пространството спрямо жените, ЛГБТИ хората и ромите, а със своите коментари се бореше срещу разпространяването на дезинформация чрез медиите.

Стана Илиев получи приза “Активист на годината” заради своята дейност и отдаденост на широк спектър правозащитни каузи. От 2011 г. тя е доброволец в организационния комитет на „София Прайд“. Стана е една от основателките на пешеходния тур из центъра на София, наричан Феминистка разходка. Тя е и автор на кампанията „Добре дошъл, човеко“, инициатива срещу расизма, сексизма и хомофобията, която търси да ангажира частни заведения с това да се обозначат ясно като пространства, които са безопасни и приемащи.

Лилия Макавеева получи специалната награда „Гражданска доблест“ заради своята упоритост и постоянство в сферата на интеграцията на ромската общност чрез включването ѝ в процесите на взимане на решения на местно ниво. През 2016 г. координираната от Макавеева програма РОМАКТ (съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия) включи 12 нови общини в програмата с цел подпомагане на ромското включване в трудовия пазар и достъпа до здравеопазване, както и подобряване на инфраструктурата.

Акушерски кабинет “Зебра” получи специалната награда “Вдъхновение на годината”за работата им през годината в посока поставяне на жената в центъра на грижите за нейното здраве, промяна на нагласите спрямо ролята на бащата в раждането, и цялостна реформа на акушерката грижа в България.

Милена Илиева-Момчилова получи специалния приз “И сам войнът е войн” заради упоритата ѝ и в крайна сметка успешна битка срещу бездействащи държавни и общински структури в помощ на конкретен бездомен човек, чието здраве и живот са в риск.

Наградите „Човек на годината“ са морални и нямат финансово изражение. Както всяка година, всеки можеше да номинира човек, група или организация, на базата на публични критерии. Разгледаните от журито номинации бяха 29. Търсените постъпки трябваше да притежават значителен потенцил и да допринасят за обществено развитие, да бъдат прецедент в правозащитната сфера, да вдъхновяват, да са оригинални и новаторски. Тази година журито беше в състав Александър Кашъмов, Бояна Петкова, Даниела Михайлова, Красимир Кънев, Красимира Величкова, Петко Петков, Татяна Ваксберг, Явор Гечев, Яна Бюрер Тавание. Членовете на журито, които имат професионални или лични взаимоотношения с номинирани, се въздържаха от участие и глас при разглеждането на конкретните номинaции.

По време на церемонията журито и публиката почетоха с минута мълчание загиналите и пострадалите в трагедията в с. Хитрино.

Всички номинации ще намерите на humanoftheyear.org.

 

* * *

За повече информация

Можете да прочетете пълните профили на отличените тук.

Вижте пълния списък на номинираните през 2016 г. тук.

Обща информация за наградите.

Допълнителна информация за журито можете да намерите тук.

img_1744_small  img_1828_small