Skip to main content
Наградата 2016Новини

Организациите в защита на Карадере призовават за промяна в законодателството

От 08.12.2016октомври 19th, 2020No Comments

Да спасим Карадере

„Да спасим Карадере“ сме неформална група от хора, обединени за запазване на Карадере, една от последните незастроени и естествено красиви местности по българското Черноморие.

Миналата година получихме наградата „Човек на годината“ в категорията „Активист“ за кампаниите за запазване на Карадере, които направихме последните две години. Успяхме да предотвратим застрояването на местността, спирайки два инвестиционни проекта. Доказахме тяхната незаконосъобразност с помощта на ресорните институции. Успяхме по съдебен път да докажем множество нарушения чрез дела, водени от институциите, предизвикани от наши сигнали, както и чрез наши дела. В каузата са ни помагали журналисти, адвокати, експерти, хора, работещи в институциите.

Опитваме се и да запазим местността и като се грижим за нея, и като търсим подкрепата и на жителите на Бяла. Сигурни сме, че това, което ни обединява с хората, живеещи край морето, е любовта ни към Каредере и неговата красота. Организираме редовни почиствания и разпространяваме информация за дюните и за защитените видове.

Миналата година доказахме в съда, че подробният устройствен план, който предвижда застрояването на Карадере, е незаконосъобразен. Независимо, че планът доказано нарушава законодателството, той продължава да бъде в сила. В сила е и общият устройствен план на община Бяла, също незаконосъобразен и нарушаващ

Изпробвахме всички законови механизми, за да установим, че по българското законодателство устройствените планове остават в сила, независимо, че са незаконосъобразни според решенията на съда.

Вече знаем, че ако искаме останалите незастроени местности по Черноморието, включително Карадере,  ни остава една възможност – промяна на законодателството, така че да се отразят новите нагласи на хората и желанието им да се спре презастрояването на Черноморието.

Действащият в момента Закон за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) е проектиран, за да регулира застрояването, но не и за да оставя незастроени места. Например единственото забранено строителство в зона А, на 100 от плажа, е на плътни огради. Така, след няколко години, когато бъдат изготвени новите устройствени планове на общините, с които ще се узаконят допуснатите до момента нарушения, ще може да бъде застроено цялото Черноморие.

За да предотвратим това и за да запазим не само Карадере, но и малкото останали красиви местности като Иракли, Корал, Дуранкулак, Крапец, ние през тази година се опитахме да променим ЗУЧК като предлагаме да се въведе нова зона В от 1 км. зад плажовете за природосъобразен туризъм, която да е със специална защита.

Предложението ни за зона В, свободна от застрояване, се подкрепя от Българска туристическа камара. Галъп Интернешънъл направи национално представително проучване, за да сондира нагласите. Над 85 % от българите са на мнение, че са необходими специални мерки за защита на Черноморието. 81% са съгласни, че трябва да се забрани поне на 1 км. всякакво строителство в незастроените местности. Над 90 % смятат, че трябва да има места за природосъобразен туризъм, които да не бъдат застроени.

Внесохме предложението в Народното събрание. Над 180 организации и граждани го предложиха и на Министерство на туризма. Както знаете, въпреки огромната обществена подкрепа, нито една институция не е реагирала.

Ако искате да запазим Карадере и останалите незастроени места по Черноморието, разпространете предложението ни и най-вече го изпратете до депутати, намерете ги и ги отбележете във Facebook, пишете до ГЕРБ gerb@parliament.bg; до БСП bsp@parliament.bg, до Патриотичния фронт pf@parliament.bg, до Министъра на регионалното развитие: mrrb@government.bg. Пишете и популяризирайте предложението ни.