Skip to main content
Наградата 2009Носители

Теодора Захариева е „Човек на годината“ 2009

От 10.12.2009септември 11th, 2020No Comments

„Спаси, дари на…“ взеха приза на публиката

22 номинации и над 15 500 гласа в годишните награди на БХК за принос към правата на човека

Учредителката на Центърa за защита на правата в здравеопазването Теодора Захариева бе отличена с голямата награда „Човек на годината“ 2009 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет за принос към правата на човека.

Наградите бяха връчени на 10 декември, Международния ден на правата на човека, на тържествена церемония в София.

„Теодора Захариева и Центърът за защита правата в здравеопазването печелят срещу властта дела с огромен обществен интерес – в полза на хиляди хора, за десетки хиляди левове. Това са дела за лекарски грешки, отказ на лечение, неадекватна апаратура, бездействия на властите да приемат дължими норми, с които да гарантират правото на качествена здравна грижа, и да осигурят лекарства. Те включват революционни колективни искове в защита на цели категории пациенти. Има и дела срещу фармацевтични корпорации за увреждане на здравето вследствие клинични проучвания. Тези дела показват истинско правозащитно мислене и решителност – вяра, че правата на човека ни принадлежат и са възможни, и това зависи от нас“, заяви Маргарита Илиева, учредителка на наградата и председателка на журито.

Освен голямата награда „Човек на годината“, журито определи и две подгласни, както и две специални награди.

Донка Панайотова и Фейсбук група „Гласуване без граници“ бяха отличени с втори награди.

Донка Панайотова – единствената жена, лидер на ромска правозащитна организация („Дром“, Видин) – бе наградена за защита на правото на равен достъп до образование на ромските деца в България. Повече от десетилетие тя и екипът й провеждат практическа десегрегация на учениците роми във Видин и региона. С усилията им близо 1700 деца са изведени от гето училищата в интегрирани класни стаи; 700 – само през 2009 г.

Фейсбук група „Гласуване без граници“ бе отличена за гражданска мобилизация в защита на избирателните права на човека. Инициативата възниква след редица сигнали от чужбина за Евроизборите, на които много българи не успяват да гласуват – поради малкия брой на секциите и тромавата процедура за създаване на допълнителни. След съществен граждански натиск от „Гласуване без граници“ Централната избирателна комисия позволи откриването на изборни секции на всяко място, където има българска общност.
Български хелзинкски комитет и журито на „Човек на годината“ 2009 връчиха и две специални награди:

Aрхитект Калина Пaвлова от Варна взе приз за изключителна гражданска смелост в борбата й за обществения интерес в България. Тя безстрашно изобличава незаконосъобразните и спорни действия на местните институции в полза на частни корпоративни интереси и в ущърб на доброто, общественополезно и прозрачно управление. Според журито «със смелостта и безкомпромисността, с които се противопоставя не само на властите, но и на застрашителни бизнес интереси, Калина блести най-ярко сред хората, проявили гражданска съвест и доблест в България през 2009 г.”

Капка Панайотова бе отличена за цялостния й принос към защитата на правата на човека в България. Тя е основателка и двигател на Центъра за независим живот – София, организация, която от 1995 г. привлича вниманието на обществеността върху проблемите пред независимия живот и равните шансове на всички хора. Капка Панайотова е способствала за стратегически дела за равен достъп на хората с увреждания до обществената среда – заради недостъпността на метростанции и съдебни сгради, заради неадаптираната образователна система… ЦНЖ е допринесъл и за законодателна реформа – чрез Закона за интеграция на хората с увреждания и Закона за защита срещу дискриминацията.

На церемонията бе обявен и носителят на „Наградата на публиката“ – събралият най-много гласове при онлайн гласуването на сайта humanoftheyear.org. Това е „Спаси, дари на…“ – организация, която подкрепя кампании за лечение на деца вече трета година.

„Спаси, дари на…“ бе номинирана от Боряна Кирилова и Красимира Величкова със следните мотиви: “Инициативата „Спаси, дари на…“ е уникален за България пример за неформална група от хора, обединили се около идеята да помагат. Екипът им работи и за промяна на държавни политики и създаване на работещи механизми, така че да няма деца, чийто живот зависи от подкрепата на дарители. Те работят изцяло доброволно. До момента са помогнали за лечението на повече от 25 деца, за които са събрали над два милиона и половина лева”. За близо двата месеца гласуване „Спаси, дари на…“ събра oколо 3 000 гласа.

Наградите „Човек на годината“ нямат финансово изражение. Целта им e да отличaт и поощрят, но и да катализират процесите на мислене, говорене и борене за човешки права в България. Носителят на голямата награда получи статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота.

Журналистът Иво Инджев получи грамота за най-номинирана личност на годината. Той беше номиниран 14 пъти преди, и 4 пъти след официалния край на приемане на номинациите.

Тази година всеки можеше да номинира човек или организация, на базата на определени критерии. Допуснатите номинации бяха 22. Търсените постъпки трябваше да са с потенциал да отключат промяна, да бъдат прецедент в правозащитната сфера, или просто да са оригинални и творчески. Гласовете на сайта, за наградата на публиката, са около 15 000.

Инициативата се осъществява с финансовата подкрепа на Посолството на Нидерландия в България.

Виж снимки от церемонията тук >>