Skip to main content

VPS Avenger [2.0.5] VST Crack

Образователните медиатори в България взеха голямата награда “Човек на годината” в четиринайстите годишни правозащитни награди, организирани от Българския хелзинкски комитет. Още две равностойни, подгласни награди и осем специални приза бяха връчени на тържествена церемония снощи. Награждаването се проведе традиционно на 10 декември, в Международния ден на правата на човека. Parallels Toolbox Crack

Образователните медиатори в страната са стотици, но поради липса на единна структура, дейността им не е добре позната в обществото. В годината на пандемия проучване на център Амалипе сред 200 училища сочи, че близо 70% използват образователните медиатори за достигане до учениците от най-бедните семейства. Като мост между образователната институция, от една страна, и родителите и учениците – от друга, образователните медиатори провеждат множество информационни кампании, обикалят къщите и разговарят с родителите. Те успяват да убедят над 60% от родителите на деца от уязвими групи в безопасността на тестването за COVID-19 и да ги върнат присъствено в училище.

Обединена подгласна награда за Глория Филипова, Мануела Попова, Рейнбоу хъб беше връчена за дейността им срещу престъпленията от омраза и активността след хомофобското нападение над Рейнбоу и за ЛГБТИ организация “Действие” за мащабната ѝ работа в защита на равноправието на ЛГБТИ хората и техните семейства, включително с работата по делото пред Съда на Европейския съюз в Люксембург за гражданството на дете на еднополова двойка.

Подгласна награда получи и Фондация “Нашите недоносени деца” за дългогодишните си усилия за правото на най-уязвимите бебета на достъп до качествено здравеопазване и личен и семеен живот. През 2021 г. Фондацията стартира първата в страната пилотна програма за проследяване на недоносени бебета до навършване на 1 година.

Бяха връчени и осем приза в специални категории, два от тях – посмъртно. Основателката на Център за независим живот Капка Панайотова беше почетена с приза “Смело сърце”, за това че до последния си дъх се бореше за правата на хората с увреждания. Другото посмъртно отличие беше присъдено на д-р Адил Кадъм в категорията “И сам воинът е воин” за борбата ѝ за правото на децата на здраве и достъп до качествено здравеопазване.

Специален приз “Гражданска доблест” отиде при ромския активист Христо Николов за антидискрминационната му дейност, и в частност жалбите срещу университетски преподавател с лекции, изпълнени с расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание. Адв. Наташа Добрева беше отличена със специален приз “Постоянство и храброст” за дългогодишната ѝ дейност за защита правата на нехетеросексуалните, жени, а пред последните две години – и хора със зависимости. Нова награда с име “Светлина в тунела” беше връчена на онлайн платформата за психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа kabinet.bg . Eкипът от професионалисти предлага лесен достъп до услугата и начин за връзка: по телефона, чат или имейл и работи активно както с уязвими възрастни така и с подрастващи. “Застъпник на годината” през 2021г. стана Олга Минева, основателка на неправителствената организация EMPROVE, която помага на жени и деца в ситуация на домашно насилие. Борислав Борисов взе отличието за “Активист на годината” за инициативата си „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“. Призът “Журналист на годината” отиде при “Документалистите”  Александър Николов и Димитър Панайотов за документалния мултимедиен разказ за донорството на органи “Последният дар на човека”.

Част от наградените получиха своите награди дистанционно, като се включиха в церемонията онлайн.

Пълният списък с номинирани и техните номинации можете да разгледате в страницата на кампанията “Човек на годината” тук.

Запис от церемонията е достъпен в страницата на събитието във Фейсбук тук.

Повече информация за наградените можете да намерите по-долу в тази страница.

Човек на годината“ е инициатива, целяща да популяризира и подкрепи организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива с работата си в защита правата на човека, закрила на животните и опазване на околната среда. Номинациите за 2021 г. бяха над 90 за общо 65 личности и организации, като по традиция независимо жури определи кои от тях са най-достойни за голямата награда. Освен нея, журито отреди още 10 специални приза, включително на природозащитни активисти, журналисти и хора със заслуги в различни сфери на правозащитността в България.

През 2021 година журито е в състав:

Красимир Кънев – председател на журито и председател на БХК
Д-р Ая Таха, д-р Сезен Хабилов и Тихомира Методиева – двама интензивни медици и една доброволка в COVID отделения в София, носители на голямата награда „Човек на годината“ за 2020 г.
Aдв. Деница Любенова – основател на правната програма на младежка ЛГБТИ организация „Действие“
Боряна Джамбазова – журналистка на свободна практика, носител на „Пулицър“
Георги Богданов – председател на Национална мрежа за децата
Д-р Бояна Петкова – лекар, председател на „Ида – фондация за палиативни грижи за деца“
Теодора Крумова – програмен директор на център „Амалипе“
Петко Петков – съдия
Красимира Величкова – директор на Български дарителски форум
Явор Гечев – експерт по хуманно отношение на животните, създател на платформата https://www.bezdom.info/
Яна Тавание – основател и изпълнителен директор на платформата за социално ангажирано изкуство Fine Acts

Уникалната визия на „Човек на годината“ за 2021 г. е дело на илюстраторката Миглена Папазова.

Още за отличените

ОБРАЗОВАТЕЛНИТЕ МЕДИАТОРИ В БЪЛГАРИЯ
Голямата награда 2021 г.

Най-засегнати от извънредната ситуация при пандемията от COVID-19 несъмнено са децата. Стотици хиляди ученици вече трета поред учебна година прекарват по-голяма част от времето си в т.нар. онлайн обучение, далеч от съученици, приятели и учители, извън сградата училище. Тепърва ще разбираме и анализираме какви ще са дълготрайните негативни последици за тях, но е сигурно, че най-засегнати и уязвими са децата от по-бедните семейства и от малцинствата, които в тази ситуация много лесно отпадат от образователната система. И тук е огромната роля, която изиграха образователните медиатори – хората на първа линия още от самото начало на извънредното положение.

Стотици образователни медиатори в цялата страна не се отказаха да работят за достъпа на децата до знанието. Въпреки ежедневните трудности, въпреки големия риск за здравето си. Благодарение на тях десетки хиляди ученици останаха в образователната система по време на дистанционното обучение.

Проучване на център Амалипе сред 200 училища сочи, че близо 70% използват образователните медиатори за достигане до учениците от най-бедните семейства.

Като мост между образователната институция, от една страна, и родителите и учениците – от друга, образователните медиатори провеждат множество информационни кампании, обикалят къщите и разговарят с родителите. Те успяват да убедят над 60% от родителите на деца от уязвими групи в безопасността на тестването за COVID-19 и да се върнат присъствено в училище. Медиаторите за пореден път показват, че именно те са връзката с общността.

ГЛОРИЯ ФИЛИПОВА, МАНУЕЛА ПОПОВА, „РЕЙНБОУ ХЪБ“ и ЛГБТИ организация „Действие“
Подгласна награда 2021

Глория Филипова, Мануела Попова и „Рейнбоу хъб“ и ЛГБТИ организация „Действие“ са номинирани за изключителните им приноси за развитието на ЛГБТИ общността в България и защитата на правата на хората от общността.

След популисткото нахлуване и нападение на крайни националисти в пространството на общностния център „Рейнбоу хъб“ по време на изборите за президент и Народно събрание тази година, Глория Филипова, Мануела Попова и общността на „Рейнбоу хъб“ се изправиха с имена си, лицата си и гласа си срещу омразата и се застъпиха в защита на правата на ЛГТБИ хората. Те използваха находчиво медийното внимание, за да повдигнат значимостта на един важен и актуален въпрос: престъпленията от омраза срещу ЛГБТИ хората и за да настояват публично за признаването на повишената им обществена опасност чрез включването им в Наказателния кодекс.

ЛГБТИ организацията „Действие“ пък e отличена за мащабната ѝ работа в защита на равноправието на ЛГБТИ хората и техните семейства, включително с работата на организацията по делото В. М. А. срещу Столична община, район „Панчарево“, България пред Съда на Европейския съюз в Люксембург (C-490/20).

ФОНДАЦИЯ „НАШИТЕ НЕДОНОСЕНИ ДЕЦА“
Подгласна награда

„Има преживявания, в които личната болка се превръща в мисия, мъката и изплаканите сълзи – в двигател на значими каузи. Преждевременното раждане е такова преживяване“. Така започват своето представяне родителите от фондация „Нашите недоносени деца“, които вече десет години не се отказват от своята мисия и каузи: да помагат на други родители като тях и най-вече на техните бебета, да се борят за техните права, за по-добри условия за тези деца в болниците, за психическа подкрепа за майките, да информират семействата, да сподеят опит, да се подкрепят, да бъдат заедно в трудните моменти.

Специални награди

КАПКА ПАНАЙОТОВА
Специален приз „Смело сърце“

Тази година ни напусна Капка Панайотова, Колегите й я наричаха боеца за човешки права, основателя на „Център за независим живот в България“, гурото на независимия живот на хората с увреждания у нас, мечтателката, която не спря да мечтае за щастие и достоен живот на хиляди българи, не се умори да се бори за техните съдби от далечната 1995 г. до последния си дъх.

Капка подкрепя и работи безрезервно за редица други общественополезни каузи – от правата на децата и жените до правото да дишаме един по-чист въздух. През последната динамична политическа и пандемична година тя полага много усилия да вкара в дневния ред на политическите партии необходимостта от цялостна реформа в политиките, засягащи хората с увреждания. Лобира най-вече за осигуряването на истинска лична помощ, която да подкрепи човека с увреждане в усилията му да води достоен и независим живот. Капка даваше публичност и осъждаше корупционните практики, свързани с ТЕЛК системата и морално остарялата социална политика, провеждана в България, имитраща деинституционализация.

Носителка на отличието „Човек на годината“ за цялостен принос за 2009 г.

ДОКТОР АДИЛ КАДЪМ
Специален приз „И сам воинът е воин“

Д-р Адил Кадъм беше воин, който за съжаление също загубихме в началото на тази година. Тя беше ярък борец за правото на децата в България на добро здравеопазване, на най-доброто, на световно ниво. Д-р Кадъм беше сред най-непримиримите радетели за истинска модерна детска болница, каквато неминуемо заслужават децата, родителите и педиатрите у нас.

Д-р Кадъм имаше знанието, разбирането, енергията за това как да се направи реформа. Тя беше вдъхновител за колегите си, за студентите, за всеки от нас. Винаги на страната на децата, с много обич, без да пести усилия за тях, до последен дъх.

БОРИСЛАВ БОРИСОВ
Активист на годината

За Борислав Борисов е активист и защитник на природата. По образование е еколог. През последните години той неуморно следи и дава гласност на актовете на общината Царево, които са в ущърб на обществения интерес и заради които се унищожава уникалната природа на Синеморец и Странджа. Използвайки ефективно правото си на достъп до информация и анализирайки документите, той разкрива незаконните решения на общината и алармира институции, медии и активистите в местната общност и приятели на Синеморец през фейсбук групата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“. Пример за свършената от Борислав работа за 2021 г., е че установява строеж на хотел над плаж Бутамята, който няма необходимите разрешителни. За това той сезира медии и РДНСК, предизвиква забрана на строежа, а впоследствие и самосезиране на ВАП и МОСВ.

Друг пример за работата на Борисов е разкрита от него докладна записка, проект за решение за промяна функцията на единствения обществен терен в Синеморец, предназначен за спорт, която да позволи превръщането му в частна общинска собственост и впоследствие да бъде продаден. След алармиране на медии, сезиране на институции и Фейсбук групата, за пръв път в Синеморец за 24 часа се организира протест и се събират 150 подписа на местни жители – нещо, което не се е случвало преди, защото местните хора се страхуват да се противопоставят. В резултат теренът запазва предназначението си.

Важен е и приносът на другите активисти от Фейсбук групата “Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг”, които помагат за акции, подписки и инициативи в името на това едно от малкото почти съхранени природни кътчета на нашето Черноморие да не бъдат бетонирани и ограбени.

АЛЕКСАНДЪР НИКОЛОВ, ДИМИТЪР ПАНАЙОТОВ,
ФОНДАЦИЯ „ДОКУМЕНТАЛИСТИТЕ“
Журналисти на годината

„Последният дар на човека“ е документален мултимедиен разказ за донорството на органи в България. Дело е на Александър Николов и Димитър Панайотов и излиза под шапката на проекта dokumentalisti.bg – дигитална платформа, която цели да разкаже социално значими проблеми през интерактивни формати и похвати. Проектът отнема почти 6 години, за да бъде реализиран. През това време Александър и Димитър провеждат над 100 срещи с лекари, пациенти и семейства на донори в повече от 15 населени места. Снимат в 8 болници, присъстват на три трансплантации и стават свидетели на една донорска ситуация.

„Във всеки момент между 1000 и 1200 души чакат за орган в България. Числото на практика е константа. Някой умира, друг влиза в списъка и така порочният кръг остава затворен. Независимо от политическите промени, технологичния напредък и развитието на медицината, българската трансплантология е в непоклатима летаргия“, казват в „Последният дар на човека“ авторите му.

ХРИСТО НИКОЛОВ
Специален приз „Гражданска доблест“

На 11 ноември 2020 г. ромският активист Христо Николов подава жалба до Комисията за защита от дискриминация. Поводът е съдържанието на качените от проф. Михаил Мирчев в ютюб канала му лекции от курса „Социална работа с етнически групи“, който той води за студенти от втори курс, специалност „Социална педагогика“ в Софийския университет. Лекциите са изпълнени с расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание, което нарушава принципите, на които се изгражда университетското образование. Сред твърдения на проф. Мирчев се открояват и квалификациите срещу роми. В една от лекциите си той нарича ромите в България „доста агресивна общност с много агресивно поведение“ и дълго коментира модела за раждаемостта при „циганките“, която „раздува общността им“. В следваща лекция заявява на бъдещите социални работници, че единственото, което може да „оправи“ ромите е „диктатурка“.

Жалбата на ромския активист Христо Николов е единственият индивидуален акт и е част от обществената съпротива на студенти и организации по повод скандалните расистки теории на професора. Комисията за защита от дискриминация е приела жалбата на Христо Николов като „допустима“ и делото е насрочено за януари 2022 г.

Общото събрание на Софийския университет осъди, но без изрично да спомене името на проф. Мирчев, „всички послания, които с претенцията да бъдат академични, омаловажават други начини на живот и култури или под друга форма подриват ценностите на равноправието“ в позиция от 18 ноември 2021 г.

Христо Николов е учредител и председател на фондация „Саворе“, която цели да подпомага интеграцията на малцинствените групи в обществения и културния живот, и да изгражда механизми за защита на техните права.

НАТАША ДОБРЕВА
Специален приз „Постоянство и храброст“

Наташа Добрева е адвокат със специалност Международно право по права на човека и Право на Европейската конвенция за правата на човека. Представлява жалбоподатели пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), където вече е спечелила 15 дела. В момента ръководи правната програма за консултации в Single Step.

Известни са нейните жалби С.З. с/у БългарияЯ.Т. с/у България и Савиновска и др. с/у Русия. Я.Т. е първото българско дело в ЕСПЧ за защита правата на транссексуален човек. То има за предмет отказ на български съд да признае новия пол на жалбоподателя. Савиновска има за предмет правото на семеен живот на две малолетни деца с техния приемен родител, който е транссексуален. През 2012 г., адв. Добрева написва първия национален доклад върху съществуващата съдебна практика в България по смяна на пола. Представлявала е десет транссексуални лица и един интересекс човек пред български съдилища, по дела за смяна на пола, всичките приключили успешно. През 2016 г. адв. Добрева основава адвокатско съдружие „Добрева и Бекирска“, базирано в София, на което е управител.

Адвокат Добрева полага системни усилия да защитава правата на секс работници и ЛГБТИ общността. От вече две години тя поема защитата на хора със зависимости, посещаващи „Розовата къща“ на фондация „Център за хуманни политики“. За това време тя печели две дела за полицейско насилие, завежда дело в Европейския съд по правата на човека за правата на родителите със зависимости, за да получат шанс да запазят родителските си права и да се грижат за децата си. Прави обучения в „Розовата къща“ и благодарение на тях зависимите хора спират да се съгласяват да подписват „бързи споразумения“ и да лежат в затвора за неизвършени престъпления. Благодарение на Наташа Добрева „Център за Хуманни Политики“ стана експертна организация, консултираща Европейския съд по правата на човека.

ОНЛАЙН ПЛАТФОРМА ЗА ПСИХОТЕРАПЕВТИЧНА ПОМОЩ И ЕМОЦИОНАЛНА ПОДКРЕПА Kabinet.bg
Специален приз „Светлина в тунела“

Kabinet.bg е онлайн платформа за изцяло безплатна психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа на хората в най-голям риск и нужда в условията на Covid-19. Основателите на Kabinet.bg са психотерапевтите Цветелина Йосифова и Давид Иерохам като платформата е създадена от Българското общество по групова анализа и групови процеси с подкрепата на CEI – Central European Initiative.

При нужда от подкрепа екипът от професионалисти предлага лесен достъп до услугата и начин за връзка: по телефона, чат или имейл. Консултантите там са екип от професионални психотерапевти, социални работници и психотерапевти в обучение, работещи под супервизия – с дългогодишен и разнообразен опит в индивидуална и групова работа с деца и възрастни и психо-социална работа в общността.

Платформата работи в подкрепа на психичното здраве на индивидуално ниво. Индивидуалният процес на приемане и разбиране на себе си обаче има значение за добруването на всички нас като общество.

ОЛГА МИНЕВА, EMPROVE
Специален приз „Застъпник на годината“

През 2016 г. Олга Минева основава неправителствената организация EMPROVE, която помага на жени и деца във връзки с насилие като пред годините разширява сериозно дейностите и кампаниите в организацията като всички те са насочени към подкрепа на жертви на домашно насилие. Една от последните й кампанията е #РаноБудна, която се фокусира върху обществената информираност за първите знаци за насилие и предотвратяването му, както и е инициатор на общността на #ЖенитеSurvivors, които са излезли от връзки с насилие.

Emprove предлага широк диапазон на подкрепа под формата на психологическа, юридическа помощ, съдействие за финансово овластяване на жените, консултация за успешно представяне на интервю за работа и други дейности, целящи подкрепа на жените в трудния път на откъсване от връзка с насилник.

Организацията обучава жени, преживели домашно насилие за ментори, които да подкрепят други жертви. Предлага подкрепа и за професионалистите в тази сфера – чрез обучение и ресурси, застава зад развиването на мрежа и диалог между ключови заинтересовани страни, полицейски служители, медицински работници, работодатели в посока подобрено разпознаване на знаците на насилие и подобрена подкрепа, за да се правят информирани препоръки и да се подобри ефективността на комуникация в борбата с домашното насилие.

В проекта #РаноБудна се обединява ценна информация, вдъхновяващи истории и безплатна, професионална подкрепа за жени, основна мисия на кампанията е да осведоми жени и техните близки за #ПървитеЗнаци, че се намират във връзка с насилник.