Skip to main content
Наградата 2011НовиниНосители

Съюзът на съдиите в България взе приза „Човек на годината“ 2011

От 20.12.2011октомври 19th, 2020No Comments

Антоанета Цонева, Петя Владимирова, Димитър Димитров, Програма Достъп до информация и д-р Мила Бобадова са другите, отличени в наградите на БХК за принос към правата на човека и правозащитността

Съюзът на съдиите в България бе отличен с голямата награда Човек на годината 2010 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността.

Наградите бяха връчени днес, 9 декември, в навечерието на Международния ден на правата на човека, на тържествена церемония в София.

Съюзът на съдиите води изключителна борба. Тези съдии с превъзходно достойнство се борят срещу държавата за собствената си възможност да осъществят нашето право на правосъдие. Борят се за независимостта си от примитивно агресивната спрямо върховенството на закона изпълнителна власт, за да имаме ние, гражданите, достъп до законност. Борят се срещу покварените лобита в съдебната власт, чийто епитом е Висшият съдебен съвет – за да имаме ние качествено правораздаване от истински магистрати, каза адв. Маргарита Илиева, заместник-председателка на БХК и председателка на журито на „Човек на годината“, при връчването на наградата.

Тази година ССБ направи революционната крачка да поиска оставката на ВСС, за да бъде ремонтиран самият модел на този пределно отиквял, незаздравим орган. Сега ВСС мисли да злоупотреби тежко и с дисциплинарната си власт, като я използва за репресия срещу съдиите-реформатори. ВСС би искал да ги уплаши и да спре съпротивата им срещу блатото, което той произвежда. Но те няма да се уплашат. Защото не могат да се уплашат. Някой ден, някой от тези дни, нечестивото статукво в съдебната власт ще рухне и тези, които го поддържат – с него. И това ще се дължи на ССБ, добави Маргарита Илиева.

Освен голямата награда „Човек на годината“, журито определи и две подгласни, както и две специални награди.

Антоанета Цонева и Петя Владимирова бяха отличени с двете втори награди.

Антоанета Цонева е председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда. Тя беше наградена заради изключителната си работа в защита на избирателните права на гражданите, за борбата си за честен и свободен изборен процес. Сред дейностите на института са да идентифицира общини в риск от купуване на гласове и манипулация на вота, да работи за превенцията на такива практики, да води кампании срещу купуване на гласове, както и да сигнализира за случаи на опорочаване на изборния процес – нещо, което организацията правеше неуморно около последните избори.

Петя Владимирова е журналист в „Дневник“. Тя беше отличена за упоритата си и безкомпромисна работа да изобличава проблемите с човешките права и свободи в България, за статиите си, които се отличават с феноменален професионализъм, открояват се с брилянтен анализ, обективност и висока журналистическа етика. (Членовете на журито на „Човек на годината“ 2011, които работят в „Икономедия“, се въздържаха от глас при разглеждането на тази номинaция).

Български хелзинкски комитет и журито на „Човек на годината“ 2011 връчиха и две специални награди:

Програма Достъп до информация взе приза за цялостен принос към защитата и утвърждаването на правата на човека в България. Организацията е създадена през 1996 г. с основна цел подпомагане упражняването на правото на информация, насърчаване търсенето на информация и работа в посока прозрачност на институциите на централната и местната власт. И през 2011 г. ПДИ продължи да оказва правна помощ, като разгледа стотици случаи, свързани с ограничаване на достъпа до информация.

Димитър Димитров беше обявен за „Активист на годината. Той е един от най-силните и видими активисти за правата на лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални хора в България, с изключително голям принос за популяризацията и отстояването на каузата. Tази година обаче той се отличи най-вече с необикновената си правозащитна солидарност, като поде инициативата „Цвете за свободна България“ в подкрепа на българските мюсюлмани след нападението на джамията в София. За часове стотици хора се отзоваха на неговия призив за общност и човечност в опозиция на расизма и омразата.

На церемонията бе обявен и носителят на Наградата на публиката – събралият най-много гласове при онлайн гласуването на сайта humanoftheyear.org. Това е д-р Мила Бобадова – отличена заради водената от нея изключителна и успешна кампания за инкриминиране на жестокостта към животните. За месец гласуване нейната номинация събра близо 3000 гласа.

От 2011 г. журито разшири критериите за наградата, като реши да допуска и номинации на хора, които се борят за защита на други ценности, сравними с правата на човека, и чиято дейност е в съзвучие с духа на наградата. Така номинации за защита правата на животните и опазване на природата, например, също станаха допустими – в израз на категоричната убеденост на журито, че тези борби също заслужават внимание, признание и възхищение.

По време на церемонията журито направи и четири почетни споменавания, придружени с грамоти – за важни стъпки напред нa фондация „Инициатива за здраве“, за работата си за промяна на наркополитиките в България в посока зачитане правата на зависимите; за стожер на общността на Светлана Дякова, която се бори за права на децата с увреждания и техните родители и която бе втора в гласуването на публиката; за цялостен принос в борбата за права на хората с увреждания на Кольо Тодоров (посмъртно); и за цялостен принос за изграждането на свободна и демократична България на Дими Паница (посмъртно).

Наградите „Човек на годината“ са морални и нямат финансово изражение.

Тази година всеки можеше да номинира човек или организация, на базата на определени критерии. Допуснатите номинации бяха 33. Търсените постъпки трябваше да са с особен градивен потенцил, да бъдат прецедент в правозащитната сфера или просто да са оригинални и творчески. Гласовете, дадени на сайта за наградата на публиката, са близо 9100.

Всички номинации, с пълните им профили, ще намерите тук.

__

Инициативата се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Оук“ и Институт „Отворено общество“ – Будапеща. БХК благодари на клуб „Студио 5“, винарска изба Marvin, Ara Foods; на медийните си партньори: Програмата, Sofia Live, iNews, Биволь, Правен свят, Ние, Виделина, Нов живот; както и на всички организации и хора, които популяризираха или подкрепиха наградите.