Skip to main content
Наградата 2012НовиниНосители

„Протестиращият на Орлов мост“ стана „Човек на годината“ 2012

От 10.12.2012октомври 19th, 2020No Comments

Асоциацията на Европейските журналисти – България, Тома Белев, Росен Босев, Радослав Стоянов, Спас Спасов и Биволъ са другите, отличени в наградите на БХК за принос към правата на човека и правозащитността

Протестиращият на Орлов мост бе отличен с голямата награда Човек на годината 2012 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността.

Наградите бяха връчени днес, 10 декември, Международния ден на правата на човека, на тържествена церемония в София.

Протестиращият на Орлов мост е Човекът на тази година. Този човек се мобилизира срещу едно държавно управление, което злоупотребява с обществената власт в частни интереси и злоупотребява със своя суверен – гражданите, като си позволява да взима политически и законодателни решения от негово име, не в негов интерес, и така опорочава самия базис на представителната демокрация – приеманите от нас, народа, чрез парламента ни, закони„, каза адв. Маргарита Илиева, директор на правната програма на БХК и председател на журито на „Човек на годината“, при връчването на наградата.

Протестиращият на Орлов мост показа на това нечестно управление, че Законът не е негова играчка – инструмент за търгуване с богатите, а нашият стълб срещу израждането на политическата система в експлоатация на общите блага от страна на малцинство институционално и финансово овластени играчи, лишени от морално уважение към правопорядъка – за сметка на всички нас. Протестиращият на Орлов мост припомни на самозабравилите се, предполагащи се безнаказани временни обитатели на нашите институции, че властта произтича от нас„, добави Маргарита Илиева.

Освен голямата награда „Човек на годината“, журито определи и две подгласни, както и три специални награди.

Асоциацията на Европейските журналисти – България и Тома Белев бяха отличени с двете втори награди.

Дейностите на Асоциацията на Европейските журналисти – България са в защита на свободата на изразяване, на медийната независимост, на правото ни, като граждани, да получаваме информация, която е чиста, неманипулирана и обслужва нас, обществения интерес, а не частните, политически или корпоративни, интереси на отделни лица. Асоциацията осъществява многобройни инициативи, в полза на добрата журналистика, включително платформа за събиране на данни за нуждите на журналистически разследвания и граждански проекти. Всеки месец асоциацията публикува класация за качествена и псевдожурналистика. През 2012 г. АЕЖ многократно е сигнализирала за неетично поведение, за подбуждане към междуетническа омраза и дискриминация, както и за натиск, оказван върху журналисти.

Тома Белев e ръководител на Природен парк Витоша до февруари 2012 г., когато политически и финансови интереси успяват да го свалят от поста. Българският природозащитник е от водещите членове на коалицията „За да остане природа в България“, която обхваща близо 50 неправителствени организации и граждански групи, които се борят срещу заплахите за защитените територии в страната. След отстраняването му Белев се превърна в естествен лидер на зеленото движение, водещ фактор в битката за опазване на българската природа, един от най-силните и категорични гласове в дебатите около Закона за горите.

Българският хелзинкски комитет и журито на „Човек на годината“ 2012 връчиха и три специални награди:

Росен Босев взе приза за цялостен принос към защитата и утвърждаването на правата на човека в България. Росен Босев е част от екипа на в. „Капитал“ от 2005 г. Той бе отличен заради големия масив изключителни негови текстове, посветени на проблемите на правосъдието, правовата държава и човешките права в една демокрация. Три пъти е получавал наградата на „Програма достъп до информация“ за използване на Закона за достъп до обществена информация.

Спас Спасов взе специалната награда за журналистическа доблест. Спасов e кореспондент на „Дневник“ и „Капитал“ в гр. Варна. Автор е на важни, в обществен интерес, журналистически материали срещу расизма. Тази година той изпрати сигнал до главния прокурор на Република България заради расисткото вербално насилие в статията „Боклуци“ на Кеворк Кеворкян, като заяви, че „мълчанието след подобни текстове е пълно с тревога, с унижение и че е опасно… и че рано или късно това мълчание ще ни затрупа“.  Спасов е и журналистът, публикувал последователни критични материали за „Алея Първа“, за което получи преки заплахи към личността си от страна на засегнатата групировка ТИМ. Спас не им се подаде и продължи, като истински журналист.

(Членовете на журито на „Човек на годината“ 2012, които работят в „Икономедия“, се въздържаха от участие и глас при разглеждането на последните две номинaции).

Радослав Стоянов беше обявен за Активист на годината. Той активно използва правни средства, за да отстоява правото на свободно присъствие на нехетеросексуалните хора в обществото – без тормоз, без насилие и без подбуждане към омраза и дискриминация. Стоянов е истински правозащитник, солидарен с всички онеправдани в обществото, и активността му не се свежда до правата на гей общността. В последните години той участва като инициатор в над десет дела в обществен интерес, срещу влаждебната реч и друга дискриминация. Още по-важно, той печели тези дела, с което прави много за генерирането на прогресивна, телеологична съдебна практика по правото на равенство и социално включване.

На церемонията бе обявен и носителят на Наградата на публиката – събралият най-много гласове при онлайн гласуването на сайта humanoftheyear.org. Това е независимият сайт за разследваща журналистика „Биволъ„. Сайтът бе номиниран „заради усилията на неговите автори по утвърждаване на екзотичния за държавата ни принцип за върховенство на закона, борбата с корупцията и активна промоция на независимата гражданска позиция“. За месец гласуване тази номинация събра 1200 гласа.

По време на церемонията журито връчи и две грамоти. Първата е За лична правозащитна смелост – нa Бояна Петкова, която, месец след като изгуби Мери, своята втора дъщеря, поведе кампания за промяна на абсурдните и жестоки разпоредби на действащото в България законодателство, според което мъртвородените бебета се третират като „биологични отпадъци“ и се изгарят заедно с болничните боклуци. Втората грамота, „Защитници на най-уязвимите“, е за Сюзана Мюсър и адв. Тони Владимирова – две жени, посветени на борбата за благосъстоянието на децата с увреждания от домовете. Те настойчиво ангажират институциите, длъжни да контролират институциите; активно популяризират правото на щастие и развитие на изоставените деца със специални потребности; всеотдайно работят тези деца да намерят дом и любов при истински родители – осиновители.

Наградите „Човек на годината“ са морални и нямат финансово изражение.

Както всяка година, всеки можеше да номинира човек, група или организация, на базата на публичните критерии. Допуснатите номинации бяха 32. Търсените постъпки трябваше (алтернативно) да са с особен градивен потенцил, да бъдат прецедент в правозащитната сфера, да са оригинални и творчески. Гласовете, дадени на сайта за наградата на публиката, са близо 7500. Общият брой на посещенията на сайта humanoftheyear.org и свързаните с него страници във фейсбук за 2012 г. са над 183 000 (при 150 000 миналата година и 15 000 през 2009 г.).

Всички номинации, с пълните им профили, ще намерите на тук.

 

Инициативата се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Оук“ и Институт „Отворено общество“ – Будапеща. БХК благодари на клуб „Студио 5“, винарска изба Marvin, „Девин“; на медийните си партньори: Mediapool, Svejo.Net, Dir.bg, Виделина; както и на всички организации и хора, които популяризираха или подкрепиха наградите.