Skip to main content
Наградата 2014НовиниНосителиПрессъобщения

Доброволците и дарителите по време на наводненията са „Човек на годината“ 2014

От 10.12.2014октомври 19th, 2020No Comments

nagradeni_2014

София, 10 декември 2014 г. 

Сдружение “Самаряни”, фондация „Инициатива за здраве”, Росен Цветков, Бояна Петкова, Руслан Трад, Roma MATRIX и Любомила Кривошиева са другите, отличени в наградите на БХК за принос към правата на човека и правозащитността.  

Доброволците и дарителите по време на наводненията бяха отличени с голямата награда Човек на годината 2014 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността.

Наградите бяха връчени днес, 10 декември, Международният ден на правата на човека, на тържествена церемония в София във Френския институт. Това е седмата им поредна година.

“През пролетта и лятото на 2014 г. стотици граждани от цялата страна, включително чужденци и бежанци, се стекоха в засегнатите от проливни дъждове и наводнения райони и помогнаха да се предотвратят допълнителни жертви и щети, както и да се запази достойнството на пострадалите от наводненията в кв. „Аспарухово“ във Варна, в Добрич, Килифарево и Дебелец, а по-късно и в Мизия, Нивянин и други населени места. Подобно на изминалите години, и тази доказа, че обединената гражданска активност е един от най-могъщите инструменти за защита на права и отговор на несправедливости. Журито отличи доброволците и дарителите по време на наводненията с голямата награда “Човек на годината” 2014 заради светкавичните и адекватни действия на тези хора, предприети без каквато и да било корист. Реакцията на доброволци и благодетели от цялата страна е силен пример за категоричен граждански ангажимент, обединение и застъпване за хора, пострадали от една страна поради институционална немара, и от друга – от неадекватна намеса от страна на държавните органи за спасяване и подкрепа на засегнатите. Доброволците подпомогнаха да се уважи правото на всекиго на живот и сигурност”, каза Красимир Кънев, председател на журито на наградите “Човек на годината” 2014 г.

В засегнатите от бедствията през 2014 г. райони в България все още има хора с разрушени, невъзстановени или непригодни за живот домове. Някои хора продължават да живеят в обитаемата част на къщите си, но са изгубили цялата си покъщнина – мебели, печки, перални, топли дрехи, обувки и завивки. За много от пострадалите щетите, понесени от наводненията, означават липса на средства за редовни разходи като лекарства, учебници, хигиенни материали, храна. “Всеки може да връчи символично наградата “Човек на годината” на доброволците, като подкрепи пострадалите от наводненията, изпращайки sms с текст DMS ZAEDNOна 17 777 (за всички мобилни оператори)”, каза Красимир Кънев.

За повече информация относно кампанията за връчване на голямата награда на доброволците и дарителисте по време на наводненията, вижте страницата на Наградите. 

Освен голямата награда „Човек на годината“, журито определи и две подгласни, както и четири специални награди.

Сдружение „Самаряни“ и фондация „Инициатива за здраве“ бяха отличени с двете равностойни втори награди.  

Сдружение “Самаряни“ са наградени заради всеотдайната им работа и пълноценно приобщаване към обществото на деца, младежи и възрастни в неравностойно положение. Ежедневните усилия на сдружението не само подпомагат реалните потребности на тези хора, но и съдействат за изграждането на умения за самопомощ, както и насърчават личното развитие. Журито високо оценява работата на сдружение “Самаряни”, което предоставя различни видове социлани услуги в общността и въвежда добри практики в България, включително “Синята стая” в Стара Загора – специализирано помещение за щадящо изслушване на деца-жертви или свидетели на престъпления.

Фондация „Инициатива за здраве” – вторият подгласник в наградите “Човек на годината” 2014 – бе отличена от журито заради иновативните програми, които прилага и утвърждава с цел намаляване на вредите, специфични при употребяващите наркотици. Фондацията е първата, която реализира в София програма за обмен на игли и спринцовки сред инжекционно употребяващи наркотици. Екипът на фондацията спечели адмирациите на журито заради своята изключителна работа директно в общността, извън институции. Системната работа на фондацията е допринесла за продължаващия значителен спад на нивото на новоинфектирани с ХИВ, които са употребяващи наркотици (от над 40% през 2008 до около 10% през 2014).

Български хелзинкски комитет и журито на „Човек на годината“ 2014 връчиха ичетири специални награди:

Росен Цветков беше обявен за „Журналист на годината” заради своята изключителна работа през последната година, включваща серия материали, свързани с начина на живот на бежанците в България, купуването на гласове и много други. През декември 2013 г. Росен Цветков съвместно с Георги Тотев прави репортаж със скрита камера в регистрационно-приемателния център в гр. Харманли. Материалът включва записи на разговори между гранични полицаи, от които става ясно, че са получили заповед да упражняват физическо насилие и да връщат в Турция хората, опитващи да потърсят закрила на българска територия.

Руслан Трад стана “Активист на годината”. Той беше отличен заради работата му по въпросите около ситуацията в Близкия изток и отразяването на събитията там. С дейността си в своята организация „Форум за арабска култура“, блога си и медиите, в които публикува материали, той спомага за междукултурния диалог и подпомага разбирането по бежански и мигрантски въпроси. Руслан Трад беше един от най-силните гласове, внасящи смисъл и спокойствие при отразяването на “бежанската криза” от края на 2013 г. Той е от малкото анализатори, които говорят истински и задълбочено за проблемите на Близкия изток и как те могат да се отразят на България.

Бояна Петкова получи наградата “Вдъхновение на годината” заради неспирната борба с бюрократичното равнодушие, както и за подкрепата, която оказва на родители, преживели интраутеринна или перинатална смърт на дете. Още преди две години нейната фондация “Макове за Мери” стартира кампания за промяна на действащото законодателство в България, според което мъртвородените бебета се изгарят като биологични отпадъци, заедно с болничните боклуци, без родителите да имат право да ги погребат. За периода ноември 2013 г. – октомври 2014 г. Бояна участва в редица публични дискусии, организира благотворителни изложби, дава гласност на темата в медиите и продължава с опитите за промяна на закона, които пропадат на няколко пъти заради честата смяна на правителства.

Проектът Roma MATRIX бе отличен с наградата “Цялостен принос” заради правната борба с дискриминацията и повишената мотивация на засегнатите от дискриминация да защитават правата си; улесняването на равния достъп на ромите до образование и здравеопазване и категоричното противопоставяне на изграждания в обществото стереотипен образ на ромите. Проектът се осъществява от Национална мрежа на здравните медиатори, Сдружение на младите психолози в България и Областна администрация – Варна. Проектът заслужи гласовете на журито и с кампанията си “НИЕ НЕ СМЕ ИЗКЛЮЧЕНИЕ”, която показва положителните образи и примери сред ромите в България – успели хора, които се реализират, работят, учат.

Наградата на публиката отиде при Любомила Кривошиева, основател и управител на Фондация „Дивите животни“. Спасителният център на „Дивите животни“ е първото и единствено засега място в София, където хора, намерили пострадало или застрашено диво животно, могат да го оставят за грижи и лечение или да получат съвет как да му помогнат. Освен грижата за животните, Любомила предоставя непрекъснато информация за това как бихме могли сами да се погрижим за животните и най-вече как да не им навредим. Фондацията се издържа чрез дарения и доброволен труд. Любомила Кривошиева събра 707 гласа от общо 5885 гласове дадени в онлайн вота на публиката.

Наградите „Човек на годината“ са морални и нямат финансово изражение. Както всяка година, всеки можеше да номинира човек, група или организация, на базата на публичните критерии. Допуснатите номинации бяха 35. Търсените постъпки трябваше (алтернативно) да са с особен градивен потенцил, да бъдат прецедент в правозащитната сфера, да са оригинални и творчески. Гласовете, дадени на сайта за наградата на публиката, са близо 6000. Тази година журито беше в състав Александър Кашъмов, Иван Бедров, Красимир Кънев, Магдалена Малеева, Марин Бодаков, Мария Черешева, Татяна Ваксберг, Яна Бюрер Тавание.

 

За повече информация относно кампанията за връчване на голямата награда на доброволците и дарителисте по време на наводненията, вижте страницата на Наградите. 

Всички номинации с пълните им профили ще намерите на humanoftheyear.org.

325

354

163

 

За повече информация или връзка с номинираните и наградените: Светла Баева, мениджър на програма “Кампании и комуникации” на БХК: +359 (2) 944 0670; svetla@bghelsinki.org; bhc[at]bghelsinki.org