Skip to main content
Наградата 2015Новини

Номинирайте човека на годината!

От 01.10.2015октомври 19th, 2020No Comments

 

От днес всеки има възможност да номинира хора и организации, които заслужават приза „Човек на година“

София, 01 октомври 2015 г.

Номинациите за „Човек на годината” 2015 – годишните награди за принос към правата на човека и правозащитността на Българския хелзинкски комитет (БХК), са отворени от днес, 1 октомври.

Всеки може да номинира човек или организация, чиито конкретни правозащитни постъпки, извършени в периода ноември 2014 г. – октомври 2015 г., ги отличават с изключителна смелост или доблест.

“Търсим онези, които са се посветили на социална кауза, свързана с правозащитността; онези, които искат да променят статуквото и вярват, че промяната започва от тях самите. Хората, които считат за свой дълг да търсят отговорност от държавата, когато тя не съумява да спази своите задължения към гражданите, и които с делата си утвърждават и защитават основните човешки права и свободи на най-уязвимите групи в България. Търсим ги, защото знаем, че често остават нечути и недооценени”, казват организаторите.

Допускат се и номинации на хора, борещи се за защита на други ценности, сравними с правата на човека, например защита правата на животните и опазване на природата. Журито вярва, че тези борби също заслужават внимание, признание и подкрепа.

Наградите „Човек на годината“ нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание и да отличат хората или организациите, които са фактор в общественото развитие. Критериите можете да намерите на официалния сайт на наградите: humanoftheyear.org.

Номинации се приемат до 31 октомври 2015 г. включително през формуляра за номиниране на humanoftheyear.org или по пощата на адрес София 1504, ул. “Върбица” 7.

През ноември всеки ще има възможност да гласува онлайн за наградата на публиката. Както всяка година, награждаването ще се състои на тържествена церемония в София на 10 декември – Международният ден на правата на човека. За тазгодишните награди журито е в състав: Александър Кашъмов, Георги Господинов, Иван Бедров, Красимир Кънев, Красимира Величкова, Мария Черешева, Татяна Ваксберг и Яна Бюрер Тавание.

Тази година ще продължим Платформата за подкрепа – инициатива, чрез която всеки номиниран може да потърси разнообразна по вид помощ за каузата и работата си, а всеки желаещ може да даде своя принос към каузите, в които вярва. Въвеждаме и микрофонд на “Човек на годината” 2015 г., който ще даде възможност на номинираните да кандидатстват, след края на наградите, за финансиране на конкретни проекти с малки суми.

* * *

През 2014 г.  допуснатите номинации в наградите „Човек на годината” бяха 34. Голямата награда “Човек на годината” бе връчена на доброволците и дарителите по време на наводненията през 2014 г., а сдружение „Самаряни“ и фондация „Инициатива за здраве” бяха отличени с двете равностойни втори награди. Бяха връчени и четири специални награди: Росен Цветков беше обявен за „Журналист на годината”, Руслан Трад стана “Активист на годината”, Бояна Петкова получи наградата “Вдъхновение на годината”, а Проектът Roma MATRIX бе отличен с наградата „Цялостен принос“. Наградата на публиката отиде при Любомила Кривошиева, основател и управител на Фондация „Дивите животни“.