Skip to main content
Наградата 2015НовиниПрессъобщения

Имате само 5 дни, за да номинирате Вашия Човек на годината!

От 26.10.2015октомври 19th, 2020No Comments

Остават броени дни до затварянето на номинациите за “Човек на годината” 2015 – годишните награди за принос към правата на човека и правозащитността на Български хелзинкски комитет (БХК).

Номинирайте своя човек или организация – заради конкретни правозащитни постъпки, извършени в периода ноември 2014 – октомври 2015 г. Ако не сте запознати с наградата до момента, можете да прочетете подробните критерии за номинации или да прегледате формата за номиниране и допуснатите номинации. Казано накратко, постъпките или каузата на номинирания трябва да е в защита на правата на човека, правата на животните или опазване на природата.

Наградите “Човек на годината” са морални и нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, а останалите наградени – плакет и грамота.

Номинации се приемат до 31 октомври 2015 г. включително през формуляра за номиниране на humanoftheyear.org, на humanoftheyear@bghelsinki.org или по пощата на адрес София 1504, ул. “Върбица” 7.

Онлайн гласуването за наградата на публиката е от 1 до 30 ноември 2015 г. включително. Кой е човекът или организацията, които ще отличим през 2015 г., можете да разберете на официалната церемония на 10 декември – Международния ден на правата на човека.

Тази година журито е в състав: Александър Кашъмов, Георги Господинов, Иван Бедров, Красимир Кънев, Красимира Величкова, Мария Черешева, Татяна Ваксберг и Яна Бюрер Тавание.

През 2014 г.  допуснатите номинации в наградите „Човек на годината” бяха 34. Голямата награда “Човек на годината” бе връчена на доброволците и дарителите по време на наводненията през 2014 г., а сдружение „Самаряни“ и фондация „Инициатива за здраве” бяха отличени с двете равностойни втори награди. Бяха връчени и четири специални награди: Росен Цветков беше обявен за „Журналист на годината”, Руслан Трад стана “Активист на годината”, Бояна Петкова получи наградата “Вдъхновение на годината”, а Проектът Roma MATRIX бе отличен с наградата „Цялостен принос“. Наградата на публиката отиде при Любомила Кривошиева, основател и управител на Фондация „Дивите животни“.