Skip to main content
НовиниПрессъобщения

Адв. Даниела Михайлова е „Човек на годината“ 2015

От 10.12.2015октомври 19th, 2020No Comments

Отличените в наградите „Човек на годината“

София, 10 декември 2015 г.

Адв. Даниела Михайлова беше отличена с голямата награда Човек на годината 2015 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността.

Наградите бяха връчени днес, 10 декември, Международния ден на правата на човека, на тържествена церемония във Френския културен институт в София. Това е осмата им поредна година.

“2015 бе година на изпитания за етническите малцинства в България и особено за българските роми. Медии и високопоставени политици се упражняваха в расистки подстрекателства системно и безнаказано. Положението стана особено тревожно в навечерието на местните избори, когато властници на национално и на местно ниво решиха да печелят популярност чрез подбуждане на омраза и дискриминация към малцинствата. Единствените домове на много от тях станаха прицел на организирани акции за тяхното събаряне, в хода на които немалко семейства, включително такива с малки деца, възрастни хора и хора с увреждания, останаха на улицата. Всичко това стана в нарушение на международното право и след три решения срещу България на международни органи за защита на правата на човека. На фона на всеобщата истерия не бяха много хората и организациите, които застанаха на страната на ощетените. Една от тези организации бе сдружение „Инициатива за равни възможности“. Чрез своята правна програма, ръководена от адвокат Даниела Михайлова, тя се застъпи за ромските семейства, засегнати от събаряния в с. Марчево, община Гърмен, и в кв. „Максуда“ във Варна, чрез поемане на тяхното представителство и внасяне на искане до Европейския съд за правата на човека за привременни мерки, за да се спре разрушаването на техните къщи. Даниела Михайлова участва не само като адвокат на жертвите – тя бе и техен активен публичен застъпник чрез множество медийни участия с цел даване на глас на проблемите на ромските семейства и разясняване на ситуацията. През април 2015 г. тя също така организира шествие срещу расистки изказвания и обиди от високопоставени политици и липсата на институционална реакция срещу проявите на расизъм. За тази нейна дейност журито реши да отличи адвокат Даниела Михайлова с голямата награда”, каза Красимир Кънев, председател на журито на наградите “Човек на годината” 2015 г.

Освен голямата награда „Човек на годината“ журито определи и две подгласни, както и пет специални награди.

Виктор Лилов и доброволците за бежанците (Доброволците в проект Бежанци и Джил и Сейди Класби) бяха отличени с двете равностойни втори награди.

Виктор Лилов подгласник в наградите “Човек на годината” 2015 – бе отличен от журито заради смелостта да се изправи открито срещу стигмата и обществените предразсъдъци като граждански активист и политик, и първият открит гей мъж, който се кандидатира за изборна длъжност в България – кмет на София. С тези негови действия той се бори за повишаване на осведомеността относно проблемите на ЛГБТИ общността и насърчаване на по-широко приемане. Като застъпник и за правата на етническите малцинства и бежанците, той бе единственият кандидат за кмет, който се обяви за овластяване на малцинствата чрез привличането им в управлението, подкрепа за техни собствени инициативи и узаконяването на незаконни постройки, които са единствено жилище.

Доброволците в проект Бежанци са отличени заради готовността си да дарят времето и енергията си на хора, принудени да бягат от страната си. Инициативата дава възможност на търсещи закрила и бежанци на всякаква възраст да общуват с българи, да развият езиковите си умения, както и да участват в разнообразни занимания по време на престоя си в центровете на Държавната агенция за бежанците. През 2015 г. над 500 деца и възрастни са участвали в заниманията, а активните доброволци са 90 българи и чужденци от различни възрасти и професии. Джил и Сейди Класби са наградени заради изключителната си инициатива през ноември 2014 г. сами да изградят училище за децата бежанци в лагера в Харманли, със собствени средства. На ден през класната им стая преминават по над 300 деца, а Джил и Сейди Класби им преподават английски и математика, играят с тях и им помагат да превъзмогнат травмата, от която всички те страдат, както и да се интегрират по-лесно в европейското общество и образователна система.

Журито на „Човек на годината“ 2015 връчи и пет специални награди:                                  

Лора Филева беше обявена за „Журналист на годината” заради изключителната ѝ работа по отразяването на теми, свързани с бежанците и техните преживявания в Сърбия и Македония – с материали от Прешево, Белград и сръбско-унгарската граница; както и заради ангажираността ѝ по важни за обществото теми, като съдебната система и опитите за реформа, създаването на механизми за борба с корупцията, престъпленията от омраза и неслучващото се разследване по тях, реформа на детското правосъдие и правата на малолетните и непълнолетните свидетели, жертви и извършители на престъпления.

Организациите в защита на Карадере (Гражданска инициатива „Да спасим Карадере“, Българска фондация Биоразнообразие и Българско дружество за защита на птиците)  получиха приза “Активисти на годината” заради целенасочената си дейност в посока опазване на българското Черноморие чрез гражданска кампания и навременна правна намеса за предотвратяването на строеж без извършване на предварителна оценка за въздействие върху околната среда в местността „Карадере“. Тази година Върховният административен съд отсъди в тяхна полза.

Магдалина Генова получи специалната награда „Постоянство и храброст“ заради упоритата си и смела борба в продължение на години за защита на човешките права. Тя е активист, който в момента активно използва блога си и социалните мрежи да говори остро и открито по теми, често избягвани от медиите, като езикът и престъпленията от омраза, и проблемите на ЛГБТИ общността.

Отец РафаилРосен Стефанов, игумен на Кладнишкия манастир, получи специалния приз „Гражданска доблест“ за смелостта да се разграничи от позицията на Светия синод срещу допускането на още бежанци в България, за насърчаване на между-етническата и между-религиозната толерантност и готовността да се застъпи за истинските християнски ценности като състрадание и милосърдие.

Наградата на публиката отиде при Свилен Чешмеджиев, регионален координатор и отговорник за природозащитни дейности в Българското дружество за защита на птиците. През изминалата година той и екипът му осъществиха различни дейности, свързани с опазването на защитени и застрашени видове птици – от морския орел до къдроглавия пеликан. Наред с природозащитната си дейност, Свилен води и активна образователна кампания, като е успял да привлече над 1000 ученици, студенти и млади хора да работят за опазването на природата в България. При онлайн гласуването на публиката Свилен събра 762 гласа.

Проектът „Градски номади“ получи специална грамота заради усилията да адресира един малко дискутиран проблем: условията на живот и работа на бездомните хора в България. Чрез нестандартни решения проектът се опитва да предложи алтернатива на приютите, да осигури интеграцията на “градските номади” като активни и полезни участници в обществото и да пребори стигмата и негативните нагласи спрямо тях. С тази грамота журито отбелязва огромния потенциал на проекта да предложи трайни решения на тези проблеми.

Наградите „Човек на годината“ са морални и нямат финансово изражение. Както всяка година, всеки можеше да номинира човек, група или организация, на базата на публични критерии. Разгледаните от журито номинации бяха 44. Търсените постъпки трябваше (алтернативно) да притежават значителен потенцил и да допринасят за обществено развитие, да бъдат прецедент в правозащитната сфера, да вдъхновяват, да са оригинални и новаторски. Гласовете, дадени на сайта за наградата на публиката, са над 7500. Тази година журито беше в състав Александър Кашъмов, Красимир Кънев, Георги Господинов, Красимира Величкова, Мария Черешева, Татяна Ваксберг, Яна Бюрер Тавание.

Носителят на Наградата на публиката Свилен Чешмеджиев

Носителят на Наградата на публиката Свилен Чешмеджиев