Skip to main content
Наградата 2016Новини

Интервю с Руслан Трад: Активист на годината за 2014 г.

От 10.11.2016октомври 19th, 2020No Comments

 

14581356_1073554676046222_7023511083664803824_n

Руслан Трад e журналист на свободна практика и анализатор с фокус върху Близкия изток, Северна Африка, радикалните групи и миграцията. През 2014 г. той е отличен с приза “Активист на годината” в наградите „Човек на годината“ заради работата му по въпросите около ситуацията в Близкия изток и отразяването на събитията там. С дейността си в своята организация „Форум за арабска култура“, блога си и медиите, в които публикува материали, той спомага за междукултурния диалог и подпомага разбирането по бежански и мигрантски въпроси.

За каква дейност получихте отличие от Наградите „Човек на годината“?

Заради работата ми по темите, които изброихте и най-вече заради материалите ми, свързани със Сирия и разясняването на динамиката на гражданската война в страната.

Какъв ефект имаше номинацията/наградата върху работата Ви?

За мен лично стимулиращ, тъй като беше признание за това, което правя. Имаше и символика, разбира се – статиите ми, както и коментарите, които съм изразявал и продължавам да изразявам за Сирия и арабския свят, са винаги свързани на емоционално ниво, заради съдбата на семейството и приятелите ми. Мнозина от тях загинаха през последните пет години заради войната там. Това отличие спомогна посланието да достигне до повече хора.

С какво се занимавате сега?

Продължавам да се занимавам със същите теми, като променям малко аспекта, върху който развивам дейността си – повече анализ за сметка на чистата журналистика.

Кои са най-големите пречки за утвърждаване на каузата Ви в България?

Проблемите са универсални, не са само за България. Най-вече има проблем с даването на предистория и разбирането на събитията не само в Сирия, но и с целия арабски свят. Има налице множество стереотипи, липсва и задълбоченост, когато видни анализатори дават мнението си пред зрители, слушатели и читатели. В един момент, пет години по-късно, ние все още сме дълбоко незапознати с аспекти на сирийската война, които в други държави са част от новинарския поток. Не трябва да бъдат обвинявани потребителите, а хората, които носят отговорност пред тези хора да им показват и дават повече информация.

С какво могат да помогнат хората на тази кауза?

Споделяне на материали, самокритика, задаване на въпроси и да внимават с подкрепата за популистки каузи, които единствено използват хората за целите си, нищо повече.

Руслан Трад е активен и в Twitter – последвайте го, за да сте винаги в крак със случващото се в Близкия изток.