Skip to main content
Наградата 2011Новини

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ: Още само седмица гласуване за „Човек на годината“ 2011

От 24.11.2011октомври 19th, 2020No Comments

Към момента в надпреварата за наградата на публиката води д-р Мила Бобадова, следват я Светлана Дякова и Евгения Пеева

Остава само седмица до края на гласуването на публиката за „Човек на годината“ – годишните награди за принос към правата на човека на Български хелзинкски комитет (БХК).

Гласуването се извършва през сайта www.humanoftheyear.org. То приключва в 18:00 ч. на 30 ноември 2011 г.

Към момента за наградата на публиката води д-р Мила Бобадова (с 1552 гласа), следват я Светлана Дякова (с 1240 гласа) и Евгения Пеева (с 388 гласа). Д-р Мила Бобадова е част от гражданската група „Град за отговорни хора“ и е номинирана в качеството й на инициатор, лице и организатор на кампанията за инкриминиране на жестокостта към животните. Светлана Дякова от Фондация „Радост за нашите деца“ е номинирана „заради смелостта, силата и самоувереността, с която защитава и се бори за правата на всички родители на деца с увреждания в България“. Евгения Пеева е начело на „Заедно в час“ – организация, която има за цел да въведе така нужните мотивирани учители обратно в образованието.

Пълният списък с номинирани е тук.

Тази година допуснатите номинации са 33. Всеки можеше да номинира човек или организация – заради конкретни правозащитни постъпки, извършени в периода ноември 2010 – октомври 2011 г. Постъпките или практиките трябва да са насочени към утвърждаване и защита на основните човешки права. От тази година са допустими и номинации на хора, които се борят за защита на други ценности, сравними с правата на човека, и чиято дейност е в съзвучие с духа на наградата.

Освен наградата на публиката, ще бъдат връчени още няколко награди, определени от журито на „Човек на годината“ – една голяма награда, две подгласни и няколко специални. Наградите „Човек на годината“ нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота.

Награждаването ще е в навечерието на 10 декември, Международния ден за правата на човека, на тържествена церемония в София.

Колегите журналисти, които искат връзка с някой от номинираните, могат да се обърнат към БХК за съдействие.