Skip to main content
Наградата 2011Новини

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ: Тридесет и трима са номинираните за „Човек на годината“ 2011

От 02.11.2011октомври 19th, 2020No Comments

Гласуването за наградата на публиката започна

Тридесет и трима са номинираните за „Човек на годината“ 2011 – годишните награди на Български хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността.
Пълен списък с номинираните и мотивите за всяка номинация можете да видите тук.

Сред номинираните има правозащитници, журналисти, лекари, блогъри, съдии, артисти. Номинираните практики са от сферите независима съдебна власт, справедлив процес, гражданско участие, честни избори, свобода на словото, гражданска доблест, право на образование, на здравеопазване, на достъп до информация, права на децата, на родилките, на хората с уврежания, на бежанците и мигрантите, на ЛГБТ хората, права на животните, опазване на природата. Трима души са номинирани посмъртно. Осем от номинираните са организации.

От 1 до 30 ноември публиката може да гласува за своя фаворит тук. Носителят на „Наградата на публиката“ – а именно този, събрал най-много гласове при онлайн гласуването, получава статуетка и диплом.

Журито ще избере носител на голямата награда „Човек на годината“ 2011 и двама подгласника, измежду всички получени номинации. Победителите ще бъдат оповестени на церемонията по връчването на наградата „Човек на годината 2011“ на 9 декември 2011 г. – в навечерието на Международния ден за правата на човека.

Номинациите за „Човек на годината“ бяха отворени до 31 октомври включително. Всеки можеше да номинира човек или организация. Измежду всички постъпили номинации, комисия допусна само онези за конкретна правозащитна дейност, извършена в периода ноември 2010 – октомври 2011 г. Критериите за постъпките/практиките са да са прецедент в правозащитната сфера, да имат значителен потенциал за предизвикване на обществено развитие, да имат градивен/обединяващ обществото потенциал, да се отличават с доблест, сърцатост и да са новаторски/оригинални/творчески. Постъпките или практиките трябва да са насочени към утвърждаване и защита на основните човешки права, като от тази година за пръв път бяха допустими и номинации на хора, които се борят за защита на други ценности, сравними с правата на човека, и чиято дейност е в съзвучие с духа на наградата.

През 2010 г. в наградите „Човек на годината“ допуснатите номинации бяха 26. Гласовете на сайта, за наградата на публиката, бяха над 5500. Председателката на Висшия адвокатски съвет, адв. Даниела Доковска, взе голямата награда „Човек на годината“ 2010.

Наградите „Човек на годината“ нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание.

[04.11.2011 г.] При първоначалния вариант на прессъобщението номинираните бяха 32ма, но поради технически причини една валидна номинация, направена в срок, не беше отчетена и качена на сайта.