Skip to main content
Наградата 2011Новини

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ: Още само седмица номинации за „Човек на годината“ 2011

От 25.10.2011октомври 19th, 2020No Comments

Тази година журито приема номинации и за защита правата на животните, както и за опазване на природата


Остава само седмица до затварянето на номинациите за „Човек на годината“ – годишните награди за принос към правата на човека на Български хелзинкски комитет (БХК).

Номинациите са отворени до 31 октомври включително

Всеки може да номинира човек или организация – заради конкретни правозащитни постъпки, извършени в периода ноември 2010 – октомври 2011 г.

Подробните критерии за номинации, както и формата за номиниране, са на сайта www.humanoftheyear.org.

Постъпките или практиките трябва да са насочени към утвърждаване и защита на основните човешки права. От тази година са допустими и номинации на хора, които се борят за защита на други ценности, сравними с правата на човека, и чиято дейност е в съзвучие с духа на наградата. Това означава, че могат да бъдат номинирани не само хора, които се борят за правата на човека, а и такива, които работят за правата на животните, за опазване на природата, и други.


За да популяризира процеса по номиниране, БХК пусна 8000 FAME картички в трите най-големи града в страната.

През 2010 г. в наградите „Човек на годината“ допуснатите номинации бяха 26. Гласовете на сайта, за наградата на публиката, бяха над 5500. Председателката на Висшия адвокатски съвет, адв. Даниела Доковска, взе голямата награда „Човек на годината“ 2010.

Наградите „Човек на годината“ нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота.

Освен през сайта, номинации се приемат и на hy2011@bghelsinki.org или на адрес: София 1504, ул. „Върбица“ 7. Онлайн гласуването за наградата на публиката е от 1 до 30 ноември 2011 г. включително. Награждаването ще е в навечерието на 10 декември, Международния ден за правата на човека, на тържествена церемония в София.