Skip to main content
Наградата 2011Новини

Номинациите за „Човек на годината“ 2011 са отворени

От 20.09.2011октомври 19th, 2020No Comments

Номинациите за Човек на годината 2011 са отворени

От 20 септември до 31 октомври всеки може да номинира своя кандидат в годишните награди за човешки права на Български хелзинкски комитет


София, 20 септември 2011 г.

Номинациите за „Човек на годината“ – годишните награди за принос към правата на човека на Български хелзинкски комитет (БХК), са отворени от 20 септември.

Всеки може да номинира човек или организация – заради конкретни правозащитни постъпки, извършени в периода ноември 2010 – октомври 2011 г.

Подробните критерии за номинации, както и формата за номиниране, са на сайта www.humanoftheyear.org.

„Търсим смели, визионерски, оригинални правозащитни постъпки, постъпки-прецедент, постъпки, които са отключили промяна, ако не в реалността, в умовете“, кaза Маргарита Илиева, заместник-председателка на БХК и председателка на журито. Постъпките или практиките трябва да са насочени към утвърждаване и защита на основните човешки права и да изхождат от предпоставките на справедливостта и човешкото достойнство като абсолютна стойност.

През 2010 г. в наградите „Човек на годината“ допуснатите номинации бяха 26. Гласовете на сайта, за наградата на публиката, бяха над 5500. Председателката на Висшия адвокатски съвет, адв. Даниела Доковска, взе голямата награда „Човек на годината“ 2010. Адв. Валерия Иларева, която защитава бежанци и мигранти, и организацията за интернет права „Електронна граница“ бяха отличени, съответно, с втора и трета награди. Носител на „Наградата на публиката“ – събралият най-много гласове при онлайн гласуването на сайта www.humanoftheyear.org, стана журналистът Иво Инджев.

Наградите „Човек на годината“ нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота.

Освен през сайта, номинации се приемат и на hy2011@bghelsinki.org или на адрес: София 1504, ул. „Върбица“ 7; до 31 октомври 2011 г. включително. Онлайн гласуването за наградата на публиката е от 1 до 30 ноември 2011 г. включително. Награждаването ще е в навечерието на 10 декември, Международния ден на правата на човека, на тържествена церемония в София.