Skip to main content
НовиниНосители

Т. Захариева: За децата на тишината у нас има решение

От 08.09.2011октомври 19th, 2020No Comments

НовиниЗа децата на тишината у нас има решение. Това заяви категорично Теодора Захариева, председател на Федерация „Български пациентски форум“, предаде репортер на БГНЕС.

Захариева очаква здравният министър Константинов да инициира създаването на работна група по така изложените искания и проблеми. „Пари в държавата за децата има и ние ще си ги отстояваме“, категорична бе Захариева.
Децата, родени с глухота у нас, са над 400. Природните дефекти на глухотата се коригират по целия свят с поставяне на кохлеарните импланти. Устройството се състои от две части – вътрешна и външна и поставянето му се покрива от клинична пътека. Над 36 хил. лв. струва операцията и поставянето на слуховото устройство. От момента на поставяне обаче държавата спира грижите си за тези деца. Поемат я родителите. А поддръжката е скъпа, както и поставянето.
Във връзка с проблемите на децата с кохлеарни импланти родителите и пациентски организации изпратиха писмо до министър Стефан Константинов, с което се настоява за няколко неща. На първо място – разделяне на кохлеарната имплантна система на имплантна вътрешна част и речеви процесор – външна част.
Следва финансово обезпечаване на речевия процесор с батерии, обезпечаване на следгаранционно обслужване на речевия процесор, разделен на компоненти, подмяна на речевия процесор на всеки шест години.
Иво Йовчев е родител на дете с двустранна имплантация. Близо две години той изпраща писма до институции с надеждата, че държавата ще окаже помощ на родителите. Десетките хиляди левове, необходими за поддръжката на слуховите устройства са непосилни за родителите, повечето от които масови взимат кредити.
Всички институции си прехвърлят отговорността и никой не предприема някакви конкретни действия. А децата с импланти се нуждаят от подмяна на речевите процесори два пъти годишно докато са малки. Родителите се надяват, че на държавно ниво могат да се договорят по-ниски цени от доставчиците, тъй като количествата ще са по-големи. 
В момента цената за подмяна на речевия процесор е над 20 хил. лв. Ако се налага поставяне и на друго ухо родителят пак доплаща поне половината пари.

източник: БГНЕС