Skip to main content
UncategorizedНовини

Отворено писмо на гражданска инициатива Хора срещу Расизма по повод някои медийни спекулации относно лагера „Без граници”

От 29.08.2011октомври 19th, 2020No Comments

По повод някои медийни спекулации относно лагера „Без граници” в защита правата на чужденците в България в село Сива река.

Като инициатива срещу ксенофобията, създадена по повод нападение над протест именно в защита правата на чужденците в България, ние се чувстваме длъжни да изкажем мнение относно институционалния расизъм и клевети по повод тазгодишния лагер „Без граници” (повече информация тук:http://www.noborderbulgaria.org/bg).


Отворено писмо на гражданска инициатива Хора срещу Расизма по повод някои медийни спекулации относно лагера „Без граници” в защита правата на чужденците в България в село Сива река.

Следим мероприятието, информацията, която пристига до нас е от първа ръка, благодарение на наш кореспондент от мястото на събитието. Инициатива ХоРа, както и една от най-уважаваните влиятелни български медии БТВ (репортаж http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/1315096031-Mladej…html) знаем, че то протича без усложнения. Младежите се разбират с местните граждани, срещат тяхната подкрепа, както сочат редица публикации в местни и регионални медии (справка: http://haskovo.info/index.php?option=com_content&task=v…id=2). Вярваме, че мероприятието ще продължи без проблеми и провокации от злонамерени расисти.

Инсинуациите на вестник Монитор (http://www.monitor.bg/article?id=304794) и другите медии подвели се и препечатали ги (http://society.actualno.com/news_358425.html) заслужават порицание, осъждане и публично отричане.

Ужасно е, че единствената реакция срещу клеветите е отново само на гражданското общество в лицето на блогъри (http://networkedblogs.com/mdGBF?a=share&ref=nf). По тази причина призоваваме сериозните медии да вземат отношение и публикувайки отвореното писмо да осъдят лъжежурналистиката. Става въпрос не само за настоящите публикации – това е опасна тенденция, която трябва да бъде пресечена и заклеймена. Директната клевета по повод коктейли „Молотов” не е безобидно обвинение, тя е подсъдима и заслужава много повече от обществено порицание в едно истински демократично общество. Останалите „обвинения” са смешни и под нивото на вестник претендиращ да бъде медия: обувките, с които се измисля, че протестиращите уж „замервали” някого са част от артистичен пърформънс представляващ наредени на улицата обувки, символизиращи трудния път на бежанците, свещите са запалени в памет на загиналите бежанци. Това се отнася и за останалите лъжи – за събитието са подсигурени лекарски екипи, психологическа и правна помощ за участниците, говорим за добре организирана работа, а не за „хипарски купон“. Дори малко дете може да различи това, което се случва: мирен младежки протест и „агресията”, която се опитва да изфабрикува вестник Монитор.

Притеснителна е лекотата, с която някои български медии лъжат и случаят не е прецедент. Расисткото отношение показвано от наши медии (включително вестник Монитор) е сигнал за корена на проблема с неонацизма, ксенофобията, антисемитизма и расизма. Считаме за проблем, че някои „медии” смятат, че спокойно могат да клеветят, защото престъпното им отношение към журналистиката остава без последствия. Не по-малко неприятно е пренебрежителното отношение към мероприятие, събрало 300 човека от цял свят, случващо се за пръв път в България и историческо само по себе си (справка вестник „Телеграф”, който окачествява каузата като „цирк” http://www.crosspress.bg/newspaper_preview.php?img=Telegraf_28_08_2011_Page_01.jpg&w=980, „Цирк на браздата”). Това, че в случая вестниците са се хванали за натоварения с предразсъдъци термин „анархисти” не е никакво оправдание. Платформата и исканията на протеста (http://www.noborderbulgaria.org/bg) показват ясно, че става въпрос за смислено, мирно и легитимно мероприятие, отворено за хора с различни убеждения, случващо се с разрешението и знанието на българските власти. Фактите и обективната информация от събитието сочат, че протестът протича нормално, опровергават писанията на Монитор и ни разкриват истинската същност на подобни медии – лесна печалба за сметка на истината, за сметка на една човешка кауза.

Призоваваме истинските медии да отразят и заемат адекватна позиция срещу нелоялната журналистика.

Защитавайки правата на другите ние защитаваме нашите собствени права. Днес потърпевша е инициативата „Без граници”, но утре можем да бъдем ние. Журналистиката е призвана да бъде изразител на истината, поддръжник на човешките права, а не обратното.

Благодарим на тези честни журналисти, които отразиха обективно инициативата „Без граници“ и свързаните с нея събития.

източник: ХОРА (Хора срещу Расизма)