Skip to main content
UncategorizedНовини

До 180 000 лева е таванът за трансплантация в чужбина

От 24.08.2011октомври 19th, 2020No Comments

Кабинетът премахна част от ограниченията за лечение на деца извън България, които въведе преди месец и половина. Пациентските организации обаче са недоволни, защото остава таванът от 180 000 лева на дете. 

В последния ден на юли фондът за лечение на деца в чужбина е одобрил изпращането на три деца за трансплантация извън страната. Те ще претърпят костно-мозъчна, чернодробна и бъбречна трансплантация. Отпуснати са им общо 600 000 лв. Те са едни от последните, които получават такова финансиране заради въведения за бъдещи случаи лимит от 180 000 лева на дете. 

„Знаете, че това решение предишният път беше взето в условията на остър недостиг на средства за Фонда за лечение на децата в чужбина, което обаче беше преодоляно“, коментира здравният министър. 

Въпреки това, днес кабинетът ревизира решението за въвеждане на лимит само в частта, която не позволяваше за трансплантация да се плаща повече от три пъти по-скъпо отколкото в България. 

Според Иван Димитров, трансплантация на бъбрек на дете е много скъпа операция и там, където се извършва – във Франция и Италия, струва минимум 260 000 лв. Разликата до тавана ще е непосилна за родителите. 

„Да събереш 100 000 лева за една такава трансплантация в днешно време, за да ти додаде държавата още толкова – просто е немислимо“, признава той.  

„Вижте, съвременната медицина е много скъпо нещо. Аз съм виждал фактура за 1 млн. лева. Въпросът е какво може да си позволим. Искам да ви кажа, че много богати държави не могат да дават за лечение в чужбина такива суми. За нас е важно максимално количество деца да имат възможност да бъдат лекувани“, заяви д-р Стефан Константинов.

Очаква се тази година за лечение в чужбина да заминат 300 деца и това ще бъде отчетено като рекорд.

източник: bTV