Skip to main content
UncategorizedНовини

И адвокатурата се възмути от нападките на Цветанов срещу съда

От 08.07.2011октомври 19th, 2020No Comments

ВСС продължава да мълчи, въпреки че Европейската асоциация на съдиите го прикани да участва активно в отстояването на независимостта на съдебната система

И адвокатурата се присъедини към протеста срещу постоянните нападки на вътрешния министър Цветан Цветанов срещу съда. „Изявленията на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов рушат устоите на държавата и надхвърлят всички предели на обществената търпимост„. Това се казва в писмо на Висшия адвокатски съвет (ВАС) до президента, председателя на Народното събрание и до лидерите на всички парламентарно представени политически партии.
Съюзът на съдиите нееднократно е реагирал на нападките на Цветанов. Сега към техния протест се включиха и адвокатите от цялата страна.
В писмото, подписано от председателя на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска, се казва, че още от началото на мандата си Цветанов е възприел поведение, което „грубо нарушава Конституцията и законите на Република България. Той системно обругава публично независимия български съд, руши доверието в него, създава атмосфера на омраза към съдебната институция и упражнява натиск за постановяването на удобни за полицията актове„.
Изтъква се, че Цветанов си позволява да обижда и унижава съдиите, които „не се съобразяват с неговата истина„. А наскоро е отправил и „скандални заплахи“ към тях – да назовава полицейските операции с техните имена, когато „не удовлетворяват направените искания за задържане под стража.“
В писмото се цитира едно от последните интервюта на вътрешния министър, в което той се оплаква от „перфектната стиковка на адвокати и съдии„, която определя като „симбиоза на организираната престъпност с правораздаването у нас„.
Неприкрито се накърняват конституционните принципи за правовата държава и разделението на властите, нарушава се презумпцията за невиновност, прокламирана от Конституцията, българското законодателство и международните актове, по които Република България е страна„, пишат още от ВАС.
Припомнят, че Съюзът на съдиите нееднократно е настоявал за преустановяване на това поведение. Припомнят още и доклада на Европейската асоциация на съдиите, която след посещението си у нас установи, че „нереалистичните очаквания за тежки присъди, предположенията и дори обвиненията на министъра на вътрешните работи за корупция и липса на компетентност от страна на съдиите излагат на риск независимостта на съдебната система и сериозно нарушават върховенството на закона.
Припомня се и изявлението на специалния докладчик на ООН по правата на човека и независимостта на съдии и адвокати Габриела Кнаул, която каза, че се оказва натиск върху съда да не зачита презумпцията за невиновност.
От Висшия адвокатски съвет поставят въпроса: „Какво още трябва да се случи, за да реагират държавните органи и институции срещу погазването на правовия ред от един министър, който преди да встъпи в правомощията си, е изрекъл: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната…“?
Писмото завършва с призива: „Висшият адвокатски съвет, който представлява близо 12 000 адвокати, се обръща към Вас с настоятелно искане да упражните конституционните си правомощия и да спрете рушенето на държавността и демокрацията.
Вие дължите това усилие на България.
Органът, който всъщност пръв трябваше да реагира на думите на Цветанов за кръщаването на полицейските акции на имената на съдиите, бе Висшият съдебен съвет (ВСС). Но той спази практиката си, наложена през последните години, и остави съдиите сами да се оправят. Нито един член на съвета не каза нито дума в защита на магистратите. Въпреки че Европейската асоциация на съдиите призова ВСС да защитава независимостта на съдебната система. Заради мълчанието на кадровия орган на Темида други организации трябваше да се противопоставят на Цветанов и да защитят независимостта на съда и върховенството на закона.

източник: Правен Свят