Skip to main content
UncategorizedНовини

Клуб „Капитал“: Реформата в съдебната система 3

От 07.07.2011октомври 19th, 2020No Comments

Кои са основните проблеми в съдебната система? Как трябва да се промени моделът на управление и на структура на съдебната система? Трябва ли да има два Висши съдебни съвета? Как трябва да се избират неговите членове? Как трябва да изглежда прокуратурата?

„Капитал“ събра на едно място и зададе тези въпроси на министъра на правосъдието Маргарита Попова, главния прокурор Борис Велчев, председателя на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска, зам.-главния прокурор Галина Тонева, бившия член на ВСС и съдия от ВКС Капка Костова, представителите на Съюза на Съдиите и съдиите в СГС Весислава Иванова и Атанас Атанасов, както и експертите от неправителствения сектор Биляна Гяурова-Вегертседер, Христо Иванов и Йонко Грозев.

Стенограма от разговора ще публикуваме в следващия брой на „Капитал“.

В третата, предпоследна част на видеото, съдията от Софийски градски съд и член на Съюза на съдиите Весислава Иванова разказва за проблемите, произтичащи от факта, че прокурори и следователи кадруват в системата.  Нейният колега Атанас Атанасов обяснява защо съдебната власт не може да гарантира правовата държава. Министърът на правосъдието говори за това какви реформи могат да се направят без сериозни промени в конституцията, а Христо Иванов от БИПИ маркира проблема с неефективността на държавното обвинение.

В първата част на видеото можете да чуете позицията на подалия оставка член на ВСС Капка Костова, която разказва за лошото управление на системата. Правосъдният министър Маргарита Попова определи като основен проблем нивото и качеството на кадрите, а главният прокурор Борис Велчев сподели, че общото управление на системата (от прокурори и съдии), не е проблем. Изпълнителният директор на неправителствената организация Български институт за правни инициативи Биляна Гяурова-Вегертседер маркира като важен проблем начина, по който е структуриран ВСС.

Във втората част на видеото, която качихме в сряда, можете да чуете позициите на председателя на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска и идеите на зам.-главния прокурор Галина Тонева.

Виж видео: Какви са проблемите според съдиите Весислава Иванова и Атанас Атанасов