Сара Перин е номинирана от Мария Методиева със следните мотиви:

Сара има уникална и дълбока връзка с ромската общност в България.

През последните 20 години тя е посланик и значим застъпник за равни права, достъп до публични услуги, заетост и жилищни условия за ромите. Сред нейните професионални постижения са подобряване на достъпа до образование на деца и младежи от ромски произход, включително осигуряване на безплатна детска градина за всички деца в България, регулирани три ромски квартала в Пещера, Дупница и Кюстендил, осигурена грижа за млади майки и техните бебета в най-големите ромски квартали в Пловдив и София.

Чрез своя вдъхновяващ пример, тя прекроява стотици човешки съдби – ромски младежи имат шанс за реализация – работят в гражданския сектор, в други публични сфери, или стартират свой собствен бизнес. Повече от 1000 семейства в цялата страна развиват свои ферми или други земеделски инициативи, за да осигурят бъдеще и достоен живот за семействата си. Сара е будител на надеждата за приобщаване на ромските общности в България. Тя вижда възможности, а не различия. Успява да убеди много частни дарители да дарят за първият по рода си медицински център в кв. Факултета в София, който предоставя безплатна грижа за млади и неосигурени жени.

Силата на духа, иновативността и вдъхновението към действие са само малка част от личните качествата й, пример за утвърждаване на човешкото достойнство, справедливост и равнопоставеност на ромските общности в България.