Платформа за психо-социална помощ www.kabinet.bg и проектът „Кабинет „Дъга“ са номинирани за дейността си с три номинации в наградите „Човек на годината“ 2021 г.

От Илиана Найденова със следните мотиви:

Kabinet.bg помага на всички да се чувстваме по-добре. Работи в подкрепа на психичното здраве на индидивуално ниво. Индивидуалният процес на приемане и разбиране на себе си обаче има значение за добруването на всички нас като общество.

От Симеон Василев:

Kabinet.bg е платформа за безплатна психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа, която беше създадена в края на 2020 в отговор на пандемията. В нея всеки, който има нужда, може да се възползва от сесия с професионален психотерапевт – по мейл, телефон, видеосреща или на живо. Създателите вярват, че достъпът до психотерапия е основно човешко право, но и че има групи хора, които в кризисна ситуация са по-уязвими от други. Затова Kabinet.bg развива и програми за подкрепа на младежи (в партньорство с Telus), подкрепа на жени (в партньорство с БФЖ) и подкрепа на хора от ЛГБТИ общността (в партньорство с фондация ГЛАС – проектът Кабинет ДЪГА).

Кабинет в медиите: БНР, БНТ. За Кабинет ДЪГА: Huge.bg

От Ангелина Рангелова:

Бих искало да номинирам платформата за безплатна дистанционна психо-социална подкрепа www.kabinet.bg, защото са намерили наистина достъпен начин да окажат изключително ценна професионална подкрепа на широк кръг от хора в нужда от психично здраве. Достъпността е най-важният ми критерий – истината е, че не само карантината ни спира да потърсим психотерапия. В повечето случаи нямаме финансови средства или пък решителност да отидем във физически кабинет, има стигма за това, може някой да ни види. Но онлайн кабинет е много лесна първа стъпка към търсене на помощ и то в наложащи моменти. Буквално на едно позвъняване разстояние. Често моментите отминават и ние „забравяме“, че имаме нужда, до следващия път…

На второ място за мен е това, че платформата е насочена към хора, които са в определено състояние, отчитат се човешките чувства, а не външните белези. В описанието им пише, че е за хора, които са „самотни, тревожни и тъжни, когато се страхуваме, изгубим смисъл и всичко се е променило.“ – това са неща, които могат да се случат на ЛГБТИ+ – хора, на хора от етнически малцинства, на тийнейджъри, на жертви на домашно насилие, на жени в следродилна депрасия, на всеки един Човек.

И на трето място е критерият ми за професионализъм. Желанието да помагаш е най-човешко нещо, но знанието как да помогнеш, за да си наистина полезен, с уважение и без предразсъдъци – това се учи и фактът, че екипът на платформата са образовани психотерапевти според мен е изключително важен. Това като цяло повишава нивото на разбиране за помощ като цяло.