Христо Христов е номинарн от Рая Раева със следните мотиви:

Христо Христов е част от екипа на Фондация „По-диви Родопи“ и координатор на проекта на екологичната мрежа Rewilding Europe за България. Благодарение на организацията след повече от 800 години бизоните отново се завърнаха в Родопите. Стадо от седем животни (две мъжки и пет женски) беше освободено от заграждението си това лято и сега живее свободно в ловния резерват „Студен кладенец“ (част от зоната за преустройство на Родопите), където екипът на Rewilding Rhodopes следи тяхното поведение и движение ежедневно, се казва на сайта на природозащитната организация. Добрата новина обаче не завършва с пускането на бизоните. Един от пуснатите на свобода женски бизони вече е родил – това е първото теле на бизони, родено в дивата природа на юг от река Дунав от средновековието насам.

“Ние сме виновни за изчезването на тези видове с дейността си, с изсичането на горите, и ние сме тези, които трябва да дадем шанс на природата да се възстанови, казва Христов за „Свободна Европа“ (link)

“Малкото се роди в една от най-дивите части на резервата и оттогава неотлъчно следва стадото. Бизончето ни вдъхва надежда за възможното по-диво бъдеще на Родопите. Затова и името му е Надежда.”