Данита Заричинова от „За земята“ е активист за опазване на околната среда от повече от пет години. През 2020 г. тя получи приза „Активист на годината“, защото допринесе за успеха в битката за по-чиста и здравословна среда в София, не спря да разяснява публично и да се бори активно за преустановяване на зачестилите вредни и често нерегламентирани практики на горене на отпадъци във въглищните централи в страната, както и за драстично ограничаване вноса на отпадъци в България..

Заричинова беше номинирана от Веселина Блажева със следните мотиви:

В периода ноември 2019 – октомври 2020 Данита:

• Работи за спиране на горенето на отпадъци и вносът им в България (БТВ, TV+, „Дунав мост“)

• Допринася към това, че ВАС връща делото за инсинератора в София („За земята“)

• Има заслуги за промяната на законодателството, касаещо задължителна екологична оценка за всяка инсталация за горене на отпадъци („Дневник“)

• Данита е включена в репортаж на немската национална телевизия по темата и проблемът нашумява и извън страната ни

• Координира традиционното високопланинско почистване на „За Земята“ в Рила („За земята“)

• Активна е в кампанията „Свободни от пластмаса“ От 2014 работи и посвещава себе си на “Нулеви отпадъци” в екологичното сдружение “За Земята”.

Откакто е съзнателен човек Данита провокира, разисква, обяснява и вдъхновява отделни хора, общности и корпорации за намаляване на личното и глобално потребление на пластмаса. Човек, обединяващ организации с общественополезни дейности.

Човек, създаващ инициативи като СИПИ.ЕУ, УМНА РАНИЦА.

Данита е доказателството, че всяко едно събитие може да бъде проведено без пластмаса. Например велосъстезание (360mag)

Създател на НПО: Младежки клуб по пешеходен и велотуризъм. Там е генератор на събития, допринасящи за адекватно присъствие на човека в планината.

Доброволец при гасене на пожари, опазване на диви кози, преброяване на прилепи или пък опръстеняване на птици.

Данита е човек, който не спира всеки ден да прави по нещо малко, докато сглоби парчетата за някоя истина или докато не задвижи с отзвук колелото на нещо значимо за природата и хората.

Данита Заричинова