Проф. Асена Сербезова е председателка на Българския фармацевтичен съюз. През април тя информира обществото за вероятност от предстоящ недостиг на лекарства и апелира да не се презапасяваме. След броени часове срещу нея беше повдигнато обвинение от прокуратурата за подаване на заблуждаващи знаци за тревога. Предявяването на такова обвинение за интервюта е прецедент. Във всичките си медийни изяви проф. Сербезова отстоява свободата на словото и върховенството на закона, като защитава тезата, че обществото има право да бъде информирано. За принципността и смелостта си, през 2020 г. тя получи специалния приз „Гражданска доблест“.

Проф. Сербезова бе номинирана от Красимира Зайкова със следните мотиви:

Проф. Асена Сербезова (предишна фамилия–Стоименова) е председател на Български фармацевтичен съюз. През м. април 2020 г. тя дава интервюта, в които информира обществото за вероятност от предстоящ недостиг на лекарства (съобщено преди това от ЕМА и ЕК) и се обръща към гражданите с апел да не се презапасяват и да се съветват с лекари за определяне на алтернатива. След броени часове, проф. Сербезова е обвинена по чл.326, ал.1 от НК за подаване на заблуждаващи знаци за тревога.Не само предявяването на такова обвинение за интервюта е прецедент, но също и всичко, което се случва след това, начина, по който проф. Сербезова го огласява в обществото и как това вдъхновява хора и организации. PGEU излиза с декларация в нейна подкрепа (линк), FIP (линк) също, АЕЖ (линк), а повече от 18000 души са споделили петиция в нейна подкрепа (линк).

Във всичките си медийни изяви (повече от 150 от м.април до сега) проф. Сербезова отстоява свободата на словото и върховенството на закона, като защитава тезата, че обществото има право да бъде информирано. Тя подава жалба в Европейския съд в Страсбург, който й дава ход за рекордно кратък срок – само за два месеца. На 13.10.2020 г. проф. Сербезова подава иск в СРС срещу ПРБ за дискриминация по признак „лично положение“ и „обществено положение“, като обявява публично това и прави апел и други засегнати страни да се присъединят. На 27.10 ПРБ отново повдига й повдига обвинение по същия член от НК, след като на 14.09 СРС връща преписката в прокуратурата заради процесуални нарушения. Борбата продължава…

Асена Сербезова