Педиатърът и специалист по детска генетика и дефицити д-р Адил Кадъм ни напусна след боледуване от COVID-19 на 15.02.2021 г. Тя е номинирана посмъртно с две номинации за наградите „Човек на годината“ 2021 г.

От Мила Байчева:

Д-р Адил Кадъм завършва медицина през 2004 г. в Тракийски Университет Стара Загора. Тя беше водещ специалист по Педиатрия, Детска ендокринология и Клинична генетика. От 2009 г. д-р Кадъм работеше в отделение по Клинична генетика към СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“. Д-р Кадъм почина след кратко боледуване на 15.02.2021 г.

Д-р Адил Кадъм ще остане завинаги истинският герой на децата на България. Нейната достойна личност и дейността й заслужават да бъдат оценени посмъртно с наградите „Човек на годината”.

Д-р Кадъм успя да остане завинаги на страната децата – с постоянство, неуморимост и саможертва, със своите действия в ежедневната си работа като лекар, с борбата и вярата, че новите и най-модерните терапии и успехи в науката ще достигнат и до нашата страна, с участието й в редица проекти и доброволчески инициативи, включително за изграждането на единна и високотехнологична Национална детска болница.

Д-р Кадъм беше един от двигателите на настоящата детска болница СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ гр. София, като се стремеше да работи съвременна медицина, неотстъпваща на световните стандарти.

Д-р Кадъм ще остане пример за нас, нейните приятели и колеги, но вярвам, че тя успя да запали огъня на надеждата за промяна и у много хора, които досега не се бяха замисляли колко е трудно да си дете в България – да си дете, което расте в несигурност, да си болно дете, както и да си родител на болно дете или педиатър, и да се бориш за живота всеки ден.

Д-р Кадъм работеше непрестанно и достойно до последно. Винаги с висок морал, ерудиция, постоянство и неуморимост, с вдъхновение за новости в медицината и педиатрията, в помощ на нуждаещите се деца и семейства. Много нови терапии достигнаха и до българските деца благодарение на нейните усилия.

От съмишлениците ѝ в НГИ „За истинска детска болница“:

Номинираме Д-р Адил Кадъм, която за съжаление загубихме в началото на тази година. Тя беше ярък борец за правото на децата в България на добро здравеопазване, на най-доброто, на световно ниво. Един от най-непримиримите радетели за истинска детска болница.

Изключителен професионалист, винаги на страната на децата, с много обич, без да пести усилия за тях, до последен дъх.

За нас тя беше генератор на идеи, пламенен защитник на каузата за истинска иновативна детска болница, каквато заслужават децата, родителите и педиатрите в България.

Д-р Кадъм имаше знанието, разбирането, енергията за това как да се направи реформа. Тя беше вдъхновител за колегите си, за студентите, за всеки от нас.