Екипът на фондация „Документалистите“ – Александър Николов и Димитър Панайотов, са номинирани за наградата „Човек на годината“ 2021 г. от Рая Раева със следните мотиви:

„Последният дар на човека” е документален мултимедиен разказ за донорството на органи в България. Дело е на Александър Николов и Димитър Панайотов и излиза под шапката на проекта dokumentalisti.bg – дигитална платформа, която цели да разкаже социално значими проблеми през интерактивни формати и похвати. Проектът отнема почти 6 години, за да бъде реализиран. През това време Александър и Димитър провеждат над 100 срещи с лекари, пациенти и семейства на донори в повече от 15 населени места. Снимат в 8 болници, присъстват на три трансплантации и стават свидетели на една донорска ситуация.

„Да седим със седмици по болници, да се срещаме с много хора, по няколко пъти из цялата страна. Това нещо е невъзможно да го направим като журналисти в нормална медия. Защото никой няма да си позволи да отсъстваме дълго време, без да има продукт. Това е огромен обем от работа и от време“, смята още Димитър.

„Във всеки момент между 1000 и 1200 души чакат за орган в България. Числото на практика е константа. Някой умира, друг влиза в списъка и така порочният кръг остава затворен. Независимо от политическите промени, технологичния напредък и развитието на медицината, българската трансплантология е в непоклатима летаргия“, пишат в „Последният дар на човека“ авторите му.