Skip to main content
Наградата 2019НовиниПрессъобщения

БХК приема номинации за наградата “Човек на годината”

От 22.10.2019октомври 19th, 2020No Comments

От днес, 22 октомври, всеки може да номинира личности и организации за наградите “Човек на годината” за 2019 г. Наградите се връчват ежегодно от Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека или защитата на природата.

Всеки човек може да издигне номинация като предложи всеки друг човек или организация – заради конкретни  негови или нейни правозащитни постъпки, действия или за цялостна работа през изминалата година, допринесли за утвърждаването на човешките права в България. Не могат да бъдат номинирани служители и постоянни сътрудници на БХК, както и членовете на тазгодишното жури.

С подробните критерии за номинациите, както и формата за номиниране, може да се запознаете на сайта www.humanoftheyear.org. Допускат се и предложения за номиниране на хора, борещи се за защита на други ценности, сравними с правата на човека, например защита правата на животните и опазване на природата.

“Номинират хората, а не БХК!” е водещото послание на кампанията за номинации през 2019 г. Този акцент идва в отговор на зачестилите напоследък клевети спрямо организацията, че тя избира и номинира отличените за “Човек на годината”, при това с внушението, че номинира заради тяхна противоправна дейност.

“В България се засилва агресивната реакция против защитниците на правата на човека, либералната демокрация и върховенството на правото”, обяснява концепцията за кампанията Надежда Цекулова, директорка на комуникационната програма на БХК. “Не можем да си затваряме очите за все по-честите нарушения на правата на човека, на разделението между властите, на свободата на словото и правото ни на чиста и здрава околна среда. Опитите да се противодейства на тези процеси обаче се посрещат с ярост, злост и клевети срещу правозащитници и природозащитници. Трябва да използваме всеки повод да изобличаваме неистините, които се изричат по наш адрес и наградата “Човек на годината” е точно такъв”, заяви още тя.

Призовете ще отличат различни хора и каузи – онези, които са създали прецедент в правозащитната сфера и са били фактор за обществено развитие, променили са средата, в която живеем, към по-добро.  Отличията нямат финансово изражение. Те дават символично признание за хората или организациите, които са фактор в общественото развитие.

Наградите се връчват за дванадесета поредна година. Както всяка година, журито се състои от изтъкнати активисти и общественици, които преобладаващо не са членове или служители на БХК. Тази година в състава на журито влизат: директорката на Български дарителски форум Красимира Величкова; Бояна Петкова – основателка на „Макове за Мери“; Александър Кашъмов – ръководител на правния екип на Програма „Достъп до информация“; Явор Гечев, директор маркетинг и връзки с обществеността на фондация „Четири лапи“; Марияна Кацарова, журналистка и правозащитник; Петко Петков, съдия; адвокат Даниела Михайлова, ръководител на правната програма на „Инициатива за равни възможности“; Аделина Банакиева, представител на наградените с голямата награда “Човек на годината” за 2018 г.  протестиращи родители на лица с увреждания; както и двама представители на БХК: председателят Красимир Кънев и Яна Бюрер Тавание, член на УС на БХК;

Номинации се приемат до 15 ноември 2019 г. включително през формуляр за номиниране в интернет страницата на наградите, както и по пощата на адрес София 1504, ул. “Върбица” 7. Самите награди ще бъдат връчени на специална церемония на 10 декември – Международният ден на правата на човека.

Кои са били отличените през 2018 г. вижте тук.