Skip to main content

http://www.bghelsinki.org/media/uploads/chovek-na-godinata-2018-roditelite-na-detsa-s-uvrejdania-540-353.png

Традиционните награди за принос към правата на човека и правозащитността на Българския хелзинкски комитет бяха връчени в Международния ден за правата на човека – 10-и декември

Осем награди за личности и организации със значим принос и активност в защитата на правата на човека, животните и опазването на околната среда бяха връчени в рамките на годишните награди „Човек на годината“ на Българския хелзинкски комитет.

Деветчленното жури присъди големия приз на протестиращите родители на лица с увреждания. “Това бе най-масовата правозащитна акция в България през последните години, която постигна важни политически резултати”, каза Красимир Кънев, председател на журито, връчвайки наградата “Човек на годината” 2018 на протестиращите родители на деца с увреждания.

Усилията на група родители на лица с увреждания и съмишленици за цялостна промяна в начина, по който държавата откликва на специфичните нужди на хората с увреждания, датират от почти десет години. През 2018 г. активните родители организираха мрежа от протестни палаткови лагери в много български градове под мотото „Системата ни убива“, участваха в работни групи, срещи и дискусии с отговорни институции, за да се даде шанс за достоен живот и адекватни възможности за хората с увреждания и техните семейства. В резултат на усилията им, законовите промени, които трябва да поставят началото на дълго исканата промяна, бяха приети от Народното събрание. Дейността им продължава със създаването на Гражданска инициатива под името “Системата ни убива всички” и активност за реформа в системата на ТЕЛК. Повече информация за инициативата можете да научите тук.

Освен голямата награда „Човек на годината“ журито определи и една обединена, подгласна награда, както и шест специални награди.

Български фонд за жените и клуб „Не си сам/а“ са отличени с подгласна награда за систематичните си усилия в борбата срещу насилието и стереотипите, основани на пола.

Интернет порталът Loveguide получи приза „Вдъхновение на годината“ за застъпничеството си за правата на децата и младежите в България чрез здравно и сексуално образование, и превенция на сексуалното насилие.

Фондацията „Дивите животни“ и организацията за защита на животните „Четири лапи“ спечелиха наградата „Застъпници на годината“ за спасяването на лъвчетата Масуд и Терез, родени в разградския зоопарк, както и за продължаващите грижи за останалите в зоопарка животни.

Отличието „Журналист на годината“ отиде при разследващия журналист Димитър Стоянов за усилията му за утвърждаване свободата на словото и разобличаване на неправомерни действия на органите на реда.

Призът „Активисти на годината“ журито присъди на Младежка ЛГБТ организация “Действие”, фондация “Ресурсен център – Билитис” и фондация GLAS за съвместната им работа по отварянето на Rainbow Hub – първият общностен ЛГБТИ център в България, както и за инициирането на онлайн петиция за признаване на еднополовите бракове, събрала вече 5000 гласа.

Андриан Христов, директор на училището в с. Иваново край Харманли, получи отличието в категория “Постоянство и храброст” за успешната и продължаваща интеграция на деца-бежанци и усилията за защита на правото им на образование. Историята на първите ученици-бежанци в с. Иваново можете да видите тук.

В категория „Доблест на годината“ наградата спечели Национална гражданска инициатива 7000 за кампанията за отмяна на запрещението и въвеждането на подкрепеното вземане на решение, запазващо достойнството и правата на хората с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми.

Тази година журито на наградите „Човек на годината“ беше в състав Красимир Кънев, председател на БХК; Татяна Ваксберг, журналист; Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум; адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Програма „Достъп до информация“; Явор Гечев, директор маркетинг и връзки с обществеността на фондация „Четири лапи“; Марияна Кацарова, журналист и правозащитник; Петко Петков, съдия; адвокат Даниела Михайлова, ръководител на правната програма на „Инициатива за равни възможности“ и “Човек на годината” 2015; Яна Бюрер Тавание, член на УС на БХК.

Журито разгледа общо 41 номинации. Те бяха селектирани според предварително обявените критерии за допустимост на номинацията сред още по-голям брой номинирани личности и организации.