Skip to main content
Наградата 2014Новини

Явор Гечев: Какво е нужно да знаем, за да бъдем по-хуманни

От 14.11.2014октомври 19th, 2020No Comments

От тази година всеки ще може да „награди“ своите фаворити още преди официалното награждаване, като подкрепи работата им. Благодарение на платформата “Човек на годината” всеки номиниран може да посочи начини за подкрепа на каузата и работата си, а всеки желаещ може да даде своя принос към каузите, в които вярва. За някои номинирани това е директно подкрепа – доброволчество или дарения. Други номинириани избират да споделят важни и интересни аспекти от работата си. Ето какво написа Явор Гечев, номиниран за „Човек на годината“ 2014 в общата номинация за Доброволците и дарителите по време на наводненията.

 

Какво е нужно да знаем, за да бъдем по-хуманни

1. „Човек няма две сърца – едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма!“ (Ламартин) Ако сме жестоки към животните, много вероятно е да бъдем такива и към хората.

2. Помагайки на по-слабите, включително и на животните, ние помагаме на себе си – учим се на човечност, себераздаване, съпричастност.

3. Проучвания доказват, че при около 70% от случаите на домашно насилие първата жертва е бил домашният любимец, след което насилникът е прехвърлил агресията си към други, по-слаби членове от семейството (дете, съпруга, родители). Според същите проучвания при 100% от серийните убийци първите жертви са били животни. Много тежки престъпления биха могли да бъдат предотвратени при навременна санкция за насилие над животно.

4. Животните, които са на улицата, не са избрали да имат такава съдба. Повечето от тях са се родили в нечий дом и по-късно са станали излишни. Оттам нататък те се превръщат в изкупителна жертва на едно общество, което отказва да поеме отговорност за създадените от него проблеми. Истината е, че рано или късно тези уж лични проблеми се превръщат в проблем за цялата общност.

5. Изоставянето на живи същества у нас е сериозен проблем, дълбоко вкоренен в разбиранията на определени части от обществото. България е сред първите страни в света по брой на деца, изоставени в различни социални институции.