Skip to main content
Наградата 2012НовиниНосители

Гласуването за „Човек на годината“ 2012 е отворено

От 02.11.2012октомври 19th, 2020No Comments

От 1 до 30 ноември всеки може да гласува за приза на публиката в годишните награди на Български хелзинкски комитет

София, 2 ноември 2012 г.

Гласуването за “Човек на годината” 2012 – годишните награди за принос към правата на човека и правозащитността на Български хелзинкски комитет (БХК), е отворено.

До края на месеца всеки може да гласува онлайн за своя фаворит, за определянето на наградата на публиката. Гласуването се извършва през сайта www.humanoftheyear.org.

Журито ще избере носител на голямата награда “Човек на годината” 2012 и подгласници, измежду всички получени номинации. Победителите ще бъдат оповестени на тържествена церемония на 10 декември 2012 г. – Международния ден на правата на човека.

Номинираните тази година отразяват широк спектър на гражданска активност в обществен интерес – от протестиращите на Орлов мост до Animal Rescue Sofia, от Олга Дукат до Асоциацията на европейските журналисти, от Иван Станчов до Инициативата за прозрачни съдебни назначения. Пълният списък с номинираните, заедно с мотивите към номинациите, можете да намерите тук.

Номинациите за “Човек на годината” бяха отворени от 1 до 31 октомври включително. Всеки можеше да номинира човек, организация или група. Измежду всички постъпили номинации ръководството на журито допусна само онези, които са за конкретна правозащитна дейност, най-вече в периода ноември 2011 – октомври 2012 г. Дейността трябваше да е насочена към защита на основните човешки права, като бяха допустими и номинации на хора, които се борят за защита на други ценности, сравними с правата на човека – например, защита правата на животните и опазване на природата.

Наградите “Човек на годината” са морални и нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота.

Тази година журито е в състав: Маргарита Илиева, Иван Бедров, Мими Фурнаджиева, Мирослава Тодорова, Нели Огнянова, Петя Владимирова, Христо Комарницки, Яна Бюрер Тавание.