Skip to main content
Наградата 2012НовиниНосители

Остават броени дни до затваряне на номинациите за “Човек на годината” 2012

От 28.10.2012октомври 19th, 2020No Comments

До 31 октомври всеки може да номинира своя кандидат в годишните награди за човешки права на БХК

София, 28 октомври 2012 г.

Остават броени дни до затварянето на номинациите за “Човек на годината” – годишните награди за принос към правата на човека и правозащитността на Български хелзинкски комитет (БХК).

До 31 октомври всеки може да номинира човек или организация – заради конкретни правозащитни постъпки, извършени в периода ноември 2011 – октомври 2012 г.

Вижте подробните критерии за номинации, както и формата за номиниране.

Допуснатите  номинации към момента можете да видите тук.

Постъпките или практиките трябва да са насочени към утвърждаване и защита на основните човешки права и да изхождат от предпоставките на справедливостта и човешкото достойнство като абсолютна стойност. През 2011 г. журито разшири критериите за наградата, като реши да допуска и номинации на хора, които се борят за защита на други ценности, сравними с правата на човека, и чиято дейност е в съзвучие с духа на наградата. Така номинации за защита правата на животните и опазване на природата, например, също станаха допустими – в израз на категоричната убеденост на журито, че тези борби също заслужават внимание, признание и възхищение.

Наградите “Човек на годината” са морални и нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота.

Освен през сайта, номинации се приемат и на hy2012@bghelsinki.org или на адрес: София 1504, ул. “Върбица” 7; до 31 октомври 2012 г. включително.

Онлайн гласуването за наградата на публиката е от 1 до 30 ноември 2012 г. включително. Награждаването ще е в навечерието на 10 декември, Международния ден на правата на човека, на тържествена церемония в София.

Тази година журито е в състав: Маргарита Илиева, Иван Бедров, Мими Фурнаджиева, Мирослава Тодорова, Нели Огнянова, Петя Владимирова, Христо Комарницки, Яна Бюрер Тавание.

През 2011 г. в наградите “Човек на годината” допуснатите номинации бяха 33. Гласовете, дадени онлайн при определяне на наградата на публиката, бяха над 9000.

Съюзът на съдиите в България бе отличен с голямата награда “Човек на годината” 2011. С двете втори награди бяха отличени Антоанета Цонева, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда, и журналистът във вестник “Дневник”, Петя Владимирова. Миналата година бяха връчени и две специални награди: Програма “Достъп до информация” взе приза за цялостен принос към защитата и утвърждаването на правата на човека в България, а Димитър Димитров беше обявен за “Активист на годината”. Носител на “Наградата на публиката” – събралият най-много гласове при онлайн гласуването, стана д-р Мила Бобадова – отличена заради водената от нея изключителна и успешна кампания за инкриминиране на жестокостта към животните. За месец гласуване нейната номинация събра близо 3000 гласа.