Skip to main content
UncategorizedНовини

Пациенти плащат с живота си лекарските грешки; има ли наказани?

От 12.08.2011октомври 19th, 2020No Comments

Четирима лекари отиват на съд за смъртта на 4-годишната Гергана Илиева. Детето почина след операция на сливиците. Обвинени са отстраненият от работа д-р Михаил Маджунов и още трима лекари в ИСУЛ. Случаят е огласен отново в днешната преса. 

В последните дни зачестиха информациите за лекарски грешки

В Русе момиче загуби крака си, след като две години, вместо да се лекува от злокачествен тумор, се е мазала с мехлеми. 

Пациент от Варна остана без ръка след коронарография. Въпреки че кардиограмата на 42-годишния Милко Михалев показва, че няма проблеми със сърцето, без други изследвания частна клиника му назначава коронарография. След ужасни болки и от клиниката го насочват към болница „Света Анна“. Следват четири операции, но мъжът остава без ръка. Според Националната пациентска организация манипулацията е извършена само, за да бъдат източени 800 лева от касата. 

Младо момиче от Своге е в будна кома заради упойка преди операция

А тя се оказала дори напълно ненужна. Лина е приета за операция от апандицит в болницата в Своге и малко след поставянето на анестезията е откарана в болница „Света Анна“ в София. Родителите са категорични, че лекарите не са подготвили дъщеря им за анестезия и тя изпада в шок. Не са описали какво точно е влято на Лина, а и документът не е подписан от екипа. Според директора на „Света Анна” д-р Димитър Димитров, момичето е закарано в състояние на клинична смърт. От болницата в Своге отричат. 

Стигат ли до задънена улица разследванията?

„Не можем да поставим всички лекари под един знаменател… Да, идва времето, в което да бъде прочистена гилдията, някои разбраха свободата на професията като свободия“, коментира в студиото на „Тази сутрин” Теодора Захариева, председател на Българския пациентски форум. По думите й, дори човек без медицинско образование би потърсил специализирана помощ при висока утайка в кръвта. 

Къде е специализацията на този общопрактикуващ лекар, попита Захариева по повод случая с момичето в Русе. Къде е организацията, която отговаря за специализацията на лекарите?”

„Какво се случва с този преобърнат живот на 20 години?

„Какво се случва с човека, на когото му отрязаха ръката за 800 лева? Това е парадоксът. И ако лекарският съюз не се намеси твърде критично и радикално, ще продължаваме да пълним ефира с подобни репортажи, каза Захариева. Тя благодари на Онкодиспансера в Русе за адекватната реакция по случая в Русе – единственото лечебно заведение след установяване на диагнозата, което е реагирало бързо. 

Това, което излиза в медиите, е само върхът на айсберга

В България годишно има около 1000 лекарски грешки, лекарският съюз се съгласи за 800-900, каза Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. Той посочи, че преди две години организацията е осъдила лекар от Сливен за смъртта на бащата на Станка Златева за седем лекарски грешки. Присъдата обаче била само глоба. 

Проблемът е, че няма механизъм за откриване на лекарските грешки

Таушанов каза, че е сезирал премиера и здравния министър да се създаде такъв орган или комисия. Медицинкият одит се занимава с административно-наказателна отговорност, а не с лекарски грешки. 

Районните центрове по здравеопазване, ако открият грешка, могат да подадат сигнал до прокуратурата, но не го правят, каза Таушанов.

Какво става с разследванията, защо спират?

Таушанов разказа случай на починала пациентка в Александровска болница след неоказана своевременна лекарска помощ. След тричленна експертиза, която твърди, че няма грешка, досъдебното производство веднага се прекратява. 

При друг случай на починал пациент след множество лекарски грешки след операция на ректума в „Пирогов“, близките чакат два месеца и държат трупа в камера за повторна аутопсия. А първата аутопсия е извършена от колегите на медиците, извършили операцията – в същото лечебно заведение.

13-годишно дете в Бургас починало от миокардит без преглед при специалист

Не е извикан консултант, не е насочено към специализирана болница. А след тройна и петорна експертиза грешки не са открити. 

„Грешките са видими – в болницата няма специалисти, няма необходимата апаратура. 24 часа не му се оказва помощ, накрая – в последните три часа се оказва помощ, и то неправилна”, каза Таушанов.

Ходът на заболяването се оказва причина за смъртта, а не неоказана помощ

Как ходът на заболяването, когато пациентът не е лекуван, попита Таушанов, цитирайки заключения на експертизи. По думите му дори и най-простите случаи трябва да се насочват към специалисти. Според председателя на Българската асоциация за закрила на пациентите, здравното министерство не е заитересовано хората да знаят правата си. 

Теодора Захариева посочи, че е трудно за прокурорите, съдиите и следователите (а и не са длъжни да учат латинските термини) да разберат експертизите на медиците. И точно там стават злоупотребите.

И друг проблем – национални консултанти отказват да правят експертизи

По случая с починалата родилка във Варна повече от година не могат да се намерят седем експерти, които да извършат експертиза. Разследващите няма към кого да се обърнат. Затова от пациентските организации предлагат да бъде създадена такава система или комисия, която да назначава експерти, както и да се създаде и фонд за обезпечение на пациентите.

източник: bTV