Skip to main content
UncategorizedНовини

Хора с увреждания и зоозащитници протестираха пред Столична община

От 28.07.2011октомври 19th, 2020No Comments
Хора с увреждания и зоозащитници протестираха пред Столична община
Няколко протеста се проведоха днес едновременно пред Столична община, съобщи БГНЕС.


Хора с увреждания протестираха заради въвеждането на новите правила за асистент за независим живот.

Протестиращите обаче се разделиха на две групи – „за“ и „против“.

Председателят на Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт Павел Савов обясни, че подкрепя промените, защото смята, че те ще дадат завършен вид на програмата, тъй като са в подкрепа на хората в активна възраст.

„Най-големите противници на тази програма са хората, които всъщност знаят, че от тази година ще има проверка кой всъщност работи и кой не работи. И поради тази причина някои хора ще отпаднат“, коментира той. Според него, другите хора с увреждания протестират, защото се подменя гласът им.

Опонент на Савов е Петър Кичашки. Според него, чрез въвеждането на точкова система ще се влоши живота на хората с увреждания.

Защитниците на животните пък протестираха срещу новата наредба за овладяване популацията на бездомните кучета.

Аксиния Боснева от Фондация „АФА“ е работила по общинските програми за бездомните кучета по времето, когато кмет бе Борисов. Тогава броят на бездомните животни намаля с над 20%.

Боснева смята, че неправителственият сектор е премахнат от новата общинска програма, за да няма прозрачност. Организациите ще могат да участват, но само ако сключат споразумение с общината.

„Това малко или много ни обвързва с общината и ние не можем да я критикуваме. Просто ни притискат в ъгъла, за да могат да продължат да си присвояват пари и да не решават проблема с кучетата. Откакто Бойко Борисов не е кмет, броят на кучетата се е увеличил отново“, каза Боснева. Тя обвини заместник-кмета Мария Бояджийска, че е съсипала всичко, постигнато от Борисов.

източник: 24 часа