Skip to main content
UncategorizedНовини

Клуб „Капитал“: Реформата на съдебната система 2

От 06.07.2011октомври 19th, 2020No Comments

Кои са основните проблеми в съдебната система? Как трябва да се промени моделът на управление и на структура на съдебната сиситема? Трябва ли да има два Висши съдебни съвета? Как трябва да се избират неговите членове? Как трябва да изглежда прокуратурата?

„Капитал“ събра на едно място и зададе тези въпроси на министъра на правосъдието Маргарита Попова, главния прокурор Борис Велчев, председателя на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска, зам.-главния прокурор Галина Тонева, бившия член на ВСС и съдия от ВКС Капка Костова, представителите на Съюза на Съдиите и съдиите в СГС Весислава Иванова и Атанас Атанасов, както и експертите от неправителствения сектор Биляна Гяурова-Вегертседер, Христо Иванов и Йонко Грозев.

Вчера качихме първачата част от дискусията, на която подалият оставка член на ВСС Капка Костова разказва до какво води лошото управление на системата. Правосъдният министър Маргарита Попова посочва като основен проблем нивото и качеството на кадрите, а Борис Велчев говори за това как общото управление на системата (от прокурори и съдии), не е проблем. Изпълнителният директор на неправителствената организация Български институт за правни инициативи Биляна Гяурова-Вегертседер посочва като основен проблем начина по който е структуриран ВСС.

Днес качваме второто видео от дискусията. В него можете да чуете какви са проблемите на съдебната система според председателя на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска, както и идеите на зам.-главният прокурор Галина Тонева за създаване на две камари във ВСС, намаляване на парламентарната квота и избирането й с квалифицирано мнозинство.

Виж видео: министърът на правосъдието Маргарита Попова и зам.-главният прокурор Галина Тонева