Skip to main content
UncategorizedНовини

Хора с „опасни“ заболявания нямат право да сключат брак Хора с „опасни“ заболявания нямат право да сключат брак

От 30.06.2011октомври 19th, 2020No Comments

Според българското законодателство не всеки от нас може да се ожени или омъжи. Кое, освен едно „не“, може да спре сватбата провери екип на „Календар“.

Пречки за сключване на брак – така е озаглавен един от разделите в семейния кодекс. И след ограниченията за възраст, родствена връзка между мъжа и жената, съществува следния текст:

„Не може да сключи брак лице, което страда от болест, представляваща сериозна опасност за живота или здравето на поколението или на другия съпруг, освен ако болестта е опасна само за другия съпруг и той знае за нея.“

Петър Кичашки има генетично увреждане и има опасност да се предаде на поколението му. Тъй като обаче не е разписано какво точно е сериозна опасност за тях, Петър е подал жалба в Комисията за защита от дискриминация.

Според него не може да се забранява на никого да сключи брак, само защото е болен. Според служителите в обредните домове обаче това ограничение понякога е полезно.

Значи ли обаче, че двама души няма да създадат поколение, само защото не са сключили брак. Петър Паунов страда от рак на гръбнака, наскоро се е сгодил и след месеци му предстои сватба. Според него тази забрана е абсурдна.

На същата позиция е и един от най-добрите генетици в България – доцент Алексей Савов. А дали според институциите у нас това ограничение е дискриминационно, предстои да разберем, след като Комисията за защита от дискриминация разгледа жалбата на Петър Кичашки.

Виж видео ТУК

източник: Нова телевизия