Skip to main content
Наградата 2010Новини

Деветнайсет са номинираните граждани и организации, гласуването започва след броени дни

От 22.10.2010октомври 19th, 2020No Comments

Деветнайсет са номинираните граждани и организации за Човек на годината 2010, гласуването започва след броени дни

До 31 октомври всеки може да номинира своя кандидат в годишните награди за човешки права на Български хелзинкски комитет

София, 22 октомври 2010 г.

Остават само десет дни до затварянето на номинациите за „Човек на годината“, годишните награди за принос към правата на човека на Български хелзинкски комитет.

Деветнайсет са номинираните граждани и организации към момента; номинациите са индивидуални и групови.

До 31 октомври всеки може да номинира човек или организация – заради конкретни правозащитни постъпки, извършени в периода ноември 2009 – октомври 2010 г.

Онлайн гласуването за наградата на публиката – на сайта www.humanoftheyear.org – започва от 1 ноември и ще тече до 6 декември 2010 г.

На сайта са и подробните критерии за номинации, както и формата за номиниране.

Освен през сайта, номинации се приемат и на hy2010@bghelsinki.org или на адрес: София 1504, ул. „Върбица“ 7; до 31 октомври 2010 г. включително. Награждаването ще е на 10 декември, Международния ден на правата на човека, на тържествена церемония в София.

Към момента номинирани са личности и организации от различни области на правозащитната сфера, които със своите постъпки са допринесли за защитата и утвърждаването на човешките права на български граждани и лица, пребиваващи в България.

Измежду номинираните са организаторите на София Прайд 2010, Младежка организация ЛГБТ действие, Фондация Куиър България, Радослав Стоянов и Добромир Добрев, които работят в подкрепа на правата на гей, лесбийки, бисексуални и транссексуални.

Адв. Валерия Иларева и адв. Диана Даскалова, работещи за правната защита на бежанци и имигранти в България.

д-р Владимир Атанасов, изправил се срещу политиката на Министерството на здравеопазването заради „финансовия и организационен колапс в болничните заведения“. Доц. Константа Тимчева, номинирана заради проявена човешка и лекарска доблест в защита на онкоболните си пациенти. Иван Димитров от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания. Анета Феодорова и Светлана Атанасова от Асоциация Муковисцидоза, две майки, номинирани заради упоритата им борба с институциите.

Иво Инджев, Виза Недялкова, общественици и журналисти.

Електронна граница – организация, борещa се за правата на интернет потребителите в България.

Виолина Харалампиева, инициатор на акция в подкрепа на хора, живеещи на ръба на бедността.

Снежана Денкова, юрист и майка, загубила 17 годишния си син в борбата с дрогата. Води сама дело и осъжда България заради липса на политики към наркозависимите.

Пенелопе О`Съливан от фондация „Сийдър“,  работеща за интеграцията на деца с увреждания в обществото. Александър Миланов, млад човек, отдал почти десетилетие за защита правата на децата, самият той отраснал в дом.

Наградите „Човек на годината“ нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота.

Миналата година с голямата награда „Човек на годината“ 2009 бе отличена учредителката на Центърa за защита на правата в здравеопазването Теодора Захариева. Носител на наградата на публиката – събралият най-много гласове при онлайн гласуването на сайта, стана „Спаси, дари на…“ – организация, която подкрепя кампании за лечение на деца.